Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto klementynkowe Nigelli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 198441" data-attributes="member: 160"><p>CIASTO KREMENTYNKOWE NIGELLI wg Szelli</p><p>4-5 klementynek (okolo 375 g) </p><p>6 jajek</p><p>225g cukru</p><p>250g zmielonych migladow</p><p>1 łyżeczka (z czubem) proszku do pieczenia</p><p></p><p>Klementynki w całości (w skorkach) wlozyc do garnka z zimna woda (ma je zakryć), zagotowac i gotowac przez 2 godziny. Odsaczych, poczekac az ostygną, przeciac na pol i wyjac pestki (moja wlasna wersja – nie bawie sie z wydlubywaniem pestek, albo moze mialam klementynki bezpestkowe). Zmiksowac klementynki (w calosci, skory itp) w robocie, dodać jajka, cukier, migdał i proszek do pieczenia i pulsowac w robocie az sie polocza (nie panikowac bo ciasto rzadkie). Nagrzac piekarnik do 190. Wysmarowac maslem i wysypać bułką forme (Nigella podaje 21cm). Wlac ciasto do formy i piec okolo 1 godziny – do suchego patyczka (po okolo 40 min przykryc folia zeby sie nie spalilo). Po upieczeniu ochlodzic i wyjac z formy, gdy będzie całkiem zimne. Podobno najlepiej smakuje dnia następnego.</p><p></p><p>własnie gotuję mandarynki ...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 198441, member: 160"] CIASTO KREMENTYNKOWE NIGELLI wg Szelli 4-5 klementynek (okolo 375 g) 6 jajek 225g cukru 250g zmielonych migladow 1 łyżeczka (z czubem) proszku do pieczenia Klementynki w całości (w skorkach) wlozyc do garnka z zimna woda (ma je zakryć), zagotowac i gotowac przez 2 godziny. Odsaczych, poczekac az ostygną, przeciac na pol i wyjac pestki (moja wlasna wersja – nie bawie sie z wydlubywaniem pestek, albo moze mialam klementynki bezpestkowe). Zmiksowac klementynki (w calosci, skory itp) w robocie, dodać jajka, cukier, migdał i proszek do pieczenia i pulsowac w robocie az sie polocza (nie panikowac bo ciasto rzadkie). Nagrzac piekarnik do 190. Wysmarowac maslem i wysypać bułką forme (Nigella podaje 21cm). Wlac ciasto do formy i piec okolo 1 godziny – do suchego patyczka (po okolo 40 min przykryc folia zeby sie nie spalilo). Po upieczeniu ochlodzic i wyjac z formy, gdy będzie całkiem zimne. Podobno najlepiej smakuje dnia następnego. własnie gotuję mandarynki ... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto klementynkowe Nigelli
Top
Bottom