- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Iluana poszukuje, a ja mam dwa przepisy na ciasto kokosowe, więc proszę bardzo:
Przepis nr 1.
1/2 szkl. wody lub mleka
1 1/2 cukru ( można mniej)
3/4 kostki margaryny/masła
1 szkl. mąki
1 szkl. wiórków kokosowych
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mleko ( ew. wodę) zagotować z cukrem, dodać margarynę ( masło) wymieszać aż wszystko się ładnie rozpuści i połączy. Przestudzić.
Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe-dokładnie połączyć, na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
przepis nr 2 ( pochodzi od kogoś z mniam mniam, ale nie pamiętam od kogo
)
4 jajka
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 dag wiórków kokosowych.
Oddzielić białka od żółtek. Margarynę rozpuścić
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku i stopniowo cukier nadal ubijając. Dodawać stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlać gorącą margarynę, na końcu dodać wiórki i dokładnie wymieszać.
No i pewnie kogoś zniechęcą te przepisy, bo jak zwykle nie potrafię podać dokładnie wymiaru formy, temperatury, ani czasu pieczenia
, ale b. dawno nie robiłam więc nie pamiętam, a że wszystko robię na wyczucie, to trudno mi teraz powiedzieć-uzupełnię przy najbliższej okazji.
Teraz orientacyjnie, jak mi doświadczenie i wyobraźnia podpowiada:
forma keksówka ( albo dwie, jeśli mniejsze) lub forma do babki.
temp. ok 160-180 st.
czas ok. 45-60 min.
(ja zwykle obserwuję tempo wzrostu ciasta, tempo nabierania koloru
i ew. reguluję temperaturę, do sprawdzania ciasta używam patyczka-nienawidzę piec ciast używając programatora czasu w piekarniku, używam tylko minutnika nastawiając go ew. kilka razy w czasie pieczenia, żeby nie zapomnieć zajrzeć np. po pół godzinie
).
Przepis nr 1.
1/2 szkl. wody lub mleka
1 1/2 cukru ( można mniej)
3/4 kostki margaryny/masła
1 szkl. mąki
1 szkl. wiórków kokosowych
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mleko ( ew. wodę) zagotować z cukrem, dodać margarynę ( masło) wymieszać aż wszystko się ładnie rozpuści i połączy. Przestudzić.
Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe-dokładnie połączyć, na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
przepis nr 2 ( pochodzi od kogoś z mniam mniam, ale nie pamiętam od kogo

4 jajka
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 dag wiórków kokosowych.
Oddzielić białka od żółtek. Margarynę rozpuścić
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku i stopniowo cukier nadal ubijając. Dodawać stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlać gorącą margarynę, na końcu dodać wiórki i dokładnie wymieszać.
No i pewnie kogoś zniechęcą te przepisy, bo jak zwykle nie potrafię podać dokładnie wymiaru formy, temperatury, ani czasu pieczenia

Teraz orientacyjnie, jak mi doświadczenie i wyobraźnia podpowiada:
forma keksówka ( albo dwie, jeśli mniejsze) lub forma do babki.
temp. ok 160-180 st.
czas ok. 45-60 min.
(ja zwykle obserwuję tempo wzrostu ciasta, tempo nabierania koloru

Ostatnią edycję dokonał moderator: