Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto Królowej Saby
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1090183" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto Królowej Saby</strong></p><p>Gateau Reine de Saba</p><p></p><p>Źródło przepisu - C. Clements, E. Wolf - Cohen &quot;Wyśmienita kuchnia francuska&quot; Arkady 2000 </p><p></p><p>Wilgotne ciasto czekoladowo - migdałowe.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>100 g/2/3 szklanki blanszowanych całych migdałów, lekko podpieczonych</p><p>120 g /2/3 szklanki cukru pudru</p><p>40g/1/4 szklanki mąki</p><p>120 g miękkiego masła</p><p>150 g czekolady, roztopionej</p><p>3 jaja, oddzielnie białka i żółtka</p><p>30 ml /2 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)</p><p></p><p><strong>Polewa czekoladowa:</strong></p><p>175 ml/3/4 szklanki śmietany kremówki</p><p>225 g posiekanej czekolady</p><p>30 g/2 łyżki masła</p><p>30 ml/2 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie)</p><p>posiekane podpieczone migdały do przybrania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować masłem tortownicę o śr. 20 - 23 cm.</p><p>Na dno położyć krążek papieru do pieczenia, oprószyć formę mąką.</p><p>Rozdrobnić w malakserze migdały z 2 łyżkami cukru pudru. Przełożyć do salaterki, połączyć z przesianą mąką.</p><p>W innej salaterce utrzeć masło, dodać połowę pozostałego cukru i miksować 1 - 2 minuty na lekki krem. Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę i żółtka, po jednym, cały czas miksując. Dodać likier.</p><p>Ubić białka na sztywną pianę. Dodać resztę cukru, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana.</p><p>Jedną czwartą piany dodać do masy czekoladowej, a pozostałe czeście dodawać partiami do rozdrobnionych migdałów.</p><p>Połączyć obie masy, delikatnie wymieszać, przełożyć do blachy, dokładnie rozprowadzić.</p><p>Piec 30 - 35 minut do momentu, aż boki zaczną rosnąć, ale środek zostanie miękki. Patyczek włożony w ciasto 5 cm od brzegu powinien pozostać czysty. Ciasto studzić w formie przez 15 minut, podtem zdjąć obręcz tortownicy, by całkiem wystygło. Odwrócić ciasto do góry dnem i zdjąć papier ze spodu placka.</p><p>Przygotować polewę: Zagotować śmietankę, zdjać z ognia, dodać czekoladę, wymieszać, dodać masło i likier.</p><p>Studzić 20 - 30 minut, aż nieco zgęstnieje, mieszajac od czasu do czasu.</p><p>Ciasto położyć na ruszcie i polać ciepłą polewą, pokrywając nią górę i boki. Odstawić na pięć minut, a potem obsypać boki rozdrobnionymi migdałami. Schłodzić przez podaniem.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Piekłam w tortownicy o śr. 23 cm. Zrobiłam je w wersji uproszczonej, z gotowymi mielonymi migdałami.</p><p>Cukier (zwykły drobny) podzieliłam na dwie części - jedną dodałam do masła i żółtek, drugą do białek.</p><p>Masę czekoladowo - żółtkową połaczyłam z migdałami wymieszanymi z mąką, a potem z pianą z białek. </p><p>Polewę też uprościłam - rozpuściłam 50 g czekolady z 50 g śmietanki do kawy, wymieszałam i dodałam łyżeczkę likieru migdałowego. Taka ilość polewy w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta. </p><p>W smaku bardzo dobre. Wilgotne, ale nie zakalcowate, o wyczuwalnym, ale delikatnym migdałowym aromacie. Polecam.</p><p>Jest naprawdę wyjątkowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1090183, member: 1024"] [B]Ciasto Królowej Saby[/B] Gateau Reine de Saba Źródło przepisu - C. Clements, E. Wolf - Cohen "Wyśmienita kuchnia francuska" Arkady 2000 Wilgotne ciasto czekoladowo - migdałowe. [B]Składniki:[/B] 100 g/2/3 szklanki blanszowanych całych migdałów, lekko podpieczonych 120 g /2/3 szklanki cukru pudru 40g/1/4 szklanki mąki 120 g miękkiego masła 150 g czekolady, roztopionej 3 jaja, oddzielnie białka i żółtka 30 ml /2 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie) [B]Polewa czekoladowa:[/B] 175 ml/3/4 szklanki śmietany kremówki 225 g posiekanej czekolady 30 g/2 łyżki masła 30 ml/2 łyżki likieru migdałowego (opcjonalnie) posiekane podpieczone migdały do przybrania [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować masłem tortownicę o śr. 20 - 23 cm. Na dno położyć krążek papieru do pieczenia, oprószyć formę mąką. Rozdrobnić w malakserze migdały z 2 łyżkami cukru pudru. Przełożyć do salaterki, połączyć z przesianą mąką. W innej salaterce utrzeć masło, dodać połowę pozostałego cukru i miksować 1 - 2 minuty na lekki krem. Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę i żółtka, po jednym, cały czas miksując. Dodać likier. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać resztę cukru, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Jedną czwartą piany dodać do masy czekoladowej, a pozostałe czeście dodawać partiami do rozdrobnionych migdałów. Połączyć obie masy, delikatnie wymieszać, przełożyć do blachy, dokładnie rozprowadzić. Piec 30 - 35 minut do momentu, aż boki zaczną rosnąć, ale środek zostanie miękki. Patyczek włożony w ciasto 5 cm od brzegu powinien pozostać czysty. Ciasto studzić w formie przez 15 minut, podtem zdjąć obręcz tortownicy, by całkiem wystygło. Odwrócić ciasto do góry dnem i zdjąć papier ze spodu placka. Przygotować polewę: Zagotować śmietankę, zdjać z ognia, dodać czekoladę, wymieszać, dodać masło i likier. Studzić 20 - 30 minut, aż nieco zgęstnieje, mieszajac od czasu do czasu. Ciasto położyć na ruszcie i polać ciepłą polewą, pokrywając nią górę i boki. Odstawić na pięć minut, a potem obsypać boki rozdrobnionymi migdałami. Schłodzić przez podaniem. [B]Moje uwagi:[/B] Piekłam w tortownicy o śr. 23 cm. Zrobiłam je w wersji uproszczonej, z gotowymi mielonymi migdałami. Cukier (zwykły drobny) podzieliłam na dwie części - jedną dodałam do masła i żółtek, drugą do białek. Masę czekoladowo - żółtkową połaczyłam z migdałami wymieszanymi z mąką, a potem z pianą z białek. Polewę też uprościłam - rozpuściłam 50 g czekolady z 50 g śmietanki do kawy, wymieszałam i dodałam łyżeczkę likieru migdałowego. Taka ilość polewy w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta. W smaku bardzo dobre. Wilgotne, ale nie zakalcowate, o wyczuwalnym, ale delikatnym migdałowym aromacie. Polecam. Jest naprawdę wyjątkowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto Królowej Saby
Bottom