Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto malinowo – cytrynowe wg Ayn
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 887891" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto malinowo – cytrynowe wg Ayn</strong></p><p></p><p><a href="https://www.aynmark.com/archives/215" target="_blank">https://www.aynmark.com/archives/215</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>55 g masła w pokojowej temperaturze</p><p>55 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze</p><p>2/3 szklanki (135 g) cukru</p><p>2 jajka</p><p>1 szklanka naturalnego jogurtu</p><p>2 łyżeczki esencji waniliowej</p><p>otarta skórka z 1 cytryny</p><p>2 szklanki mąki</p><p>1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/2 łyżeczki sody</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>Nadzienie i posypka:</p><p>2 szklanki malin + 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)</p><p>2 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka cukru trzcinowego</p><p>Glazura:</p><p>1/4 szklanki cukru pudru</p><p>1/2 łyżki soku z cytryny</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Nagrzać piekarnik do 180°C/350°F.</p><p>Posmarować masłem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm.</p><p>Ubić mikserem masło z serem i cukrem do uzyskania jednorodnej masy (2 minuty).</p><p>Dodać po jednym jajku, cały czas ubijając (3 minuty).</p><p>W misce zmieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, sodę i sól.</p><p>W miseczce wymieszać jogurt ze skórką cytrynową i wanilią .Dodawać do masy maślanej porcjami masę jogurtową na zmianę z mąką, wymieszać do uzyskania jednorodnej struktury (15 sek.).</p><p>Wyłożyć 2/3 masy do formy i wyrównać łopatką. Wyłożyć maliny (1cm od brzegu formy) i ewentualnie posypać cukrem. Na wierzch wyłożyć łyżką pozostałe ciasto i wyrównać. Posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec 50 -55 minut. Studzić w formie na ażurowej podstawce przez godzinę. Polać glazurą lub ozdobić owocami.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Zrobiłam nieco inaczej, bo jogurt, wanilię i cytrynę dodałam od razu do masy maślanej, którą delikatnie wymieszałam łyżką z suchymi składnikami. Soli dałam zaledwie szczyptę, do masy jajecznej. Oprócz skórki dałam łyżkę soku z cytryny. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Zrezygnowałam z cukru do malin, ale sypnęłam ze dwie łyżki na płatki, których też dałam trochę więcej. Piekłam nieco krócej (47 minut).</p><p>Glazury nie robiłam - i bez tego jest bardzo smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 887891, member: 1024"] [B]Ciasto malinowo – cytrynowe wg Ayn[/B] [URL]https://www.aynmark.com/archives/215[/URL] [B]Składniki:[/B] 55 g masła w pokojowej temperaturze 55 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze 2/3 szklanki (135 g) cukru 2 jajka 1 szklanka naturalnego jogurtu 2 łyżeczki esencji waniliowej otarta skórka z 1 cytryny 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie i posypka: 2 szklanki malin + 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie) 2 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka cukru trzcinowego Glazura: 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki soku z cytryny [B]Wykonanie:[/B] Nagrzać piekarnik do 180°C/350°F. Posmarować masłem i wysypać mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Ubić mikserem masło z serem i cukrem do uzyskania jednorodnej masy (2 minuty). Dodać po jednym jajku, cały czas ubijając (3 minuty). W misce zmieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, sodę i sól. W miseczce wymieszać jogurt ze skórką cytrynową i wanilią .Dodawać do masy maślanej porcjami masę jogurtową na zmianę z mąką, wymieszać do uzyskania jednorodnej struktury (15 sek.). Wyłożyć 2/3 masy do formy i wyrównać łopatką. Wyłożyć maliny (1cm od brzegu formy) i ewentualnie posypać cukrem. Na wierzch wyłożyć łyżką pozostałe ciasto i wyrównać. Posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec 50 -55 minut. Studzić w formie na ażurowej podstawce przez godzinę. Polać glazurą lub ozdobić owocami. Moje uwagi: Zrobiłam nieco inaczej, bo jogurt, wanilię i cytrynę dodałam od razu do masy maślanej, którą delikatnie wymieszałam łyżką z suchymi składnikami. Soli dałam zaledwie szczyptę, do masy jajecznej. Oprócz skórki dałam łyżkę soku z cytryny. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Zrezygnowałam z cukru do malin, ale sypnęłam ze dwie łyżki na płatki, których też dałam trochę więcej. Piekłam nieco krócej (47 minut). Glazury nie robiłam - i bez tego jest bardzo smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto malinowo – cytrynowe wg Ayn
Bottom