Ciasto marcepanowo-brzoskwiniowe z jajem... sadzonym!

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
ciasto_jajko_sadzone_IMG_4733_web_400x400.jpg

CIASTO Z JAJEM.... SADZONYM!
marcepanowo-brzoskwiniowe

składniki na tortownicę o śr. 24cm:
- 10 dag masy marcepanowej
- 10 dag miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 2 jajka
- ž szkl mąki pszennej (12 dag)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka moreli (u mnie brzoskwiń) - 425ml
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny (u mnie białko)
- 7 łyżek cukru pudru (ew. więcej)

Pokruszyć marcepan, przełożyć do miski i utrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać, aż cukier się rozpuści. Kolejno wbijać do masy po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy, aż będzie jednolita.
Morele (u mnie brzoskwinie) osączyć na sitku, odłożyć 5 połówek (z racji, że brzoskwinie są większe od moreli, odkroiłam im okrągłe "dupki"), resztę pokroić w drobną kostkę (moja nie była zbyt drobna) i wymieszać z ciastem.
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Tortownicę wysmarować dokładnie tłuszczem i obsypać bułką. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię i piec 40 minut na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny (u mnie z białkiem, żeby lukier był bielszy i mniej przezroczysty). Na cieście namalować lukrem 5 kleksów, rozsmarować je łyżką, żeby wyglądały jak jajka sadzone. Pośrodku umieścić po jednej połówce moreli (brzoskwini) i odstawić do zastygnięcia.

IMG_4736_web2_400x400.jpg

http://redandpale.blox.pl/2012/04/Ciasto-z...oskwiniowe.html

źródło: wielkanocne wydanie gazety Smacznego! z 1998 roku

Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
polecam
icon_smile.gif
ciasto jest bardzo delikatne i lekko słodkawe, to taki właściwie biszkopt, który ma być jedynie tłem dla jajek
fiesgrins.gif

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
no i upieklam
icon_smile.gif
ciasto zrobilam z podwojnej porcji, bo mam wieksza blaszke i wygladalo go tak malo, ze obawialam sie, ze by dna nie zakrylo. Wyszlo takie sobie ale za to dekoracja powalila wszystkich na kolana

P1020428_1_.JPG

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
smakuje tez super tylko nie jest puszyste, tylko troche zakalcowate, no moze nie tak calkiem zakalec ale konsystencje ma nie taka jak biszkopt czy babka

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Ooo moje było mega puszyste. Nawet trochę za bardzo, bo wyszło tak delikatne, że się rozpadało w rękach ;) I było go na tyle dużo, że bałam się, że mi wypłynie z foremki do tarty ;)

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
mozliwe, ze ja sama winna jestem, bo najpierw zrobilam ciasto z jednej porcji a jak zobaczylam, ze go malo to dodalam skladniki do drugiej porcji. No i moze jakby bylo ciensze to tez by inaczej lepiej wyszlo. No ale calkiem zjadliwe jest i polowy juz nie ma
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy