- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38

CIASTO Z JAJEM.... SADZONYM!
marcepanowo-brzoskwiniowe
składniki na tortownicę o śr. 24cm:
- 10 dag masy marcepanowej
- 10 dag miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 2 jajka
- ž szkl mąki pszennej (12 dag)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka moreli (u mnie brzoskwiń) - 425ml
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny (u mnie białko)
- 7 łyżek cukru pudru (ew. więcej)
Pokruszyć marcepan, przełożyć do miski i utrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać, aż cukier się rozpuści. Kolejno wbijać do masy po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać po łyżce do masy, aż będzie jednolita.
Morele (u mnie brzoskwinie) osączyć na sitku, odłożyć 5 połówek (z racji, że brzoskwinie są większe od moreli, odkroiłam im okrągłe "dupki"
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Tortownicę wysmarować dokładnie tłuszczem i obsypać bułką. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię i piec 40 minut na środkowej półce piekarnika.
Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny (u mnie z białkiem, żeby lukier był bielszy i mniej przezroczysty). Na cieście namalować lukrem 5 kleksów, rozsmarować je łyżką, żeby wyglądały jak jajka sadzone. Pośrodku umieścić po jednej połówce moreli (brzoskwini) i odstawić do zastygnięcia.

http://redandpale.blox.pl/2012/04/Ciasto-z...oskwiniowe.html
źródło: wielkanocne wydanie gazety Smacznego! z 1998 roku
Ostatnią edycję dokonał moderator: