Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto marchewkowe z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 1600975" data-attributes="member: 8429"><p><strong>Ciasto marchewkowe z jabłkami</strong></p><p></p><p>310g mąki pszennej</p><p>5 średnich marchewek (ok. 260 g waga po obraniu)</p><p>1 szklanka orzechów włoskich (ok. 120 g) plus kilka do przybrania</p><p>170 g karmelu jabłkowego* ( można zastąpić uprażonymi startymi jabłkami albo powidłami)</p><p>170 g oleju roślinnego (ok. 200 ml)</p><p>4 jajka</p><p>100 g jasnego cukru trzcinowego</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżeczka sody</p><p>1 łyżeczka mielonego kardamonu (zastąpiłam cynamonem)</p><p>0,5 łyżeczki soli</p><p></p><p></p><p><strong>Krem z serka jogurtowego</strong></p><p></p><p>100 g masła orzechowgo</p><p>450 g naturalnego labneh*</p><p>2-4 łyżki karmelu jabłkowego lub cukru pudru</p><p>skórka otarta z jednej cytryny</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 170-180 st. C . Formę o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i posypać mąką.</p><p>Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, orzechy posiekać. Karmel wymieszać z olejem, jajkami i cukrem do powstania jednolitej masy. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki ( bez orzechów) i połączyć z masą jajeczną. Na końcu dodać marchewkę i orzechy, dokładnie wymieszać.</p><p>Ciasto przełożyć do formy i piec przez 35-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu zdjąć formę.</p><p></p><p>Masło orzechowe utrzeć z serkiem i pozostałymi składnikami. Krem schłodzić w lodówce.</p><p></p><p>Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć kremem. Kremem posmarować też wierzch i boki ciasta, posypać orzechami i schłodzić przed krojeniem.</p><p></p><p>*labneh (porcja na ok. 500g serka)</p><p></p><p>1 l gęstego greckiego jogurtu naturalnego</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Jogurt wymieszać z solą i przełożyć na sito wyłożone gazą. Wstawić do lodówki na noc.</p><p>Gotowy serek zamknięty w szczelnym pojemniku można przechowywać w lodówce do tygodnia.</p><p></p><p>*karmel jabłkowy</p><p></p><p>5 l niesłodzonego soku jabłkowego</p><p></p><p>Sok doprowadzić do wrzenia i gotować przez 90-150 minut, aż zmniejszy objętość pięciokrotnie (u mnie trwało to zdecydowanie dłużej). Sprawdzić gęstość karmelu, wlewając kroplę karmelu na zmrożony talerzyk. Kiedy karmel nabierze właściwej konsystencji przełożyć do wyparzonych słoików.</p><p></p><p><span style="color: #00FF00">Przepis z książki Dominiki Wójciak &quot;Warzywo&quot;</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 1600975, member: 8429"] [B]Ciasto marchewkowe z jabłkami[/B] 310g mąki pszennej 5 średnich marchewek (ok. 260 g waga po obraniu) 1 szklanka orzechów włoskich (ok. 120 g) plus kilka do przybrania 170 g karmelu jabłkowego* ( można zastąpić uprażonymi startymi jabłkami albo powidłami) 170 g oleju roślinnego (ok. 200 ml) 4 jajka 100 g jasnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka mielonego kardamonu (zastąpiłam cynamonem) 0,5 łyżeczki soli [B]Krem z serka jogurtowego[/B] 100 g masła orzechowgo 450 g naturalnego labneh* 2-4 łyżki karmelu jabłkowego lub cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Piekarnik rozgrzać do 170-180 st. C . Formę o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i posypać mąką. Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, orzechy posiekać. Karmel wymieszać z olejem, jajkami i cukrem do powstania jednolitej masy. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki ( bez orzechów) i połączyć z masą jajeczną. Na końcu dodać marchewkę i orzechy, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 35-40 minut ( do tzw.suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu zdjąć formę. Masło orzechowe utrzeć z serkiem i pozostałymi składnikami. Krem schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć kremem. Kremem posmarować też wierzch i boki ciasta, posypać orzechami i schłodzić przed krojeniem. *labneh (porcja na ok. 500g serka) 1 l gęstego greckiego jogurtu naturalnego szczypta soli Jogurt wymieszać z solą i przełożyć na sito wyłożone gazą. Wstawić do lodówki na noc. Gotowy serek zamknięty w szczelnym pojemniku można przechowywać w lodówce do tygodnia. *karmel jabłkowy 5 l niesłodzonego soku jabłkowego Sok doprowadzić do wrzenia i gotować przez 90-150 minut, aż zmniejszy objętość pięciokrotnie (u mnie trwało to zdecydowanie dłużej). Sprawdzić gęstość karmelu, wlewając kroplę karmelu na zmrożony talerzyk. Kiedy karmel nabierze właściwej konsystencji przełożyć do wyparzonych słoików. [COLOR=#00FF00]Przepis z książki Dominiki Wójciak "Warzywo"[/COLOR] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto marchewkowe z jabłkami
Top
Bottom