- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Oto pyszne, lekko wilgotne ciasto marchewkowe, przyznam ze to jedno z moich ulubionych ciast.
Przepis tutejszy, szwajcarski, tradycyjny; to prawie jak sernik czy szarlotka w polskim domu
Ciasto marchewkowe
Na tortownicę 26 - 28 cm
(gdy robię ciasto z 3 jajek, używam tortownicy o średnicy 20 cm)
4 jajka
200 g cukru*
2 łyżki kirschu (lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego) **
1/2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw do piernika)
otarta skórka z 1 cytryny
250 g mielonych orzechów laskowych
250 g marchewki startej na drobnych oczkach (lub dyni)***
1 szczypta soli
3-4 łyżki maizeny (lub mąki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*najczęściej daję mniej (150-170g)
** soku można dodać więcej (maks. z 1/2 cytryny) jeśli chcemy otrzymać bardziej wilgotne ciasto
***marchewke radze lekko odcisnac z nadmiaru soku
Zółtka ubić z cukrem, dodać kirsch, cynymon i skorke z cytryny; następnie dodać marchew i orzechy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając. Wlać masę do natłuszczonej tortownicy; wstawić ciasto do nagrzanego do 100°C piekarnika (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min.
Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować mieszając 200 g cukru pudru z 1 białkiem i 1 łyzka kirschu (lub bez białka, tylko dodając kirschu, lub tylko z sokiem cytrynowym np.); należy otrzymać gładką, dosyć gęstą masę a następnie, na polukrowanym cieście układamy marcepanowe marchewki
Ciasto swietnie smakuje rowniez z dynia (mozna wtedy dodac np. sok pomaranczowy zamiast cytrynowego).
Przepis rowniez tutaj.

Przepis tutejszy, szwajcarski, tradycyjny; to prawie jak sernik czy szarlotka w polskim domu

Ciasto marchewkowe
Na tortownicę 26 - 28 cm
(gdy robię ciasto z 3 jajek, używam tortownicy o średnicy 20 cm)
4 jajka
200 g cukru*
2 łyżki kirschu (lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego) **
1/2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw do piernika)
otarta skórka z 1 cytryny
250 g mielonych orzechów laskowych
250 g marchewki startej na drobnych oczkach (lub dyni)***
1 szczypta soli
3-4 łyżki maizeny (lub mąki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*najczęściej daję mniej (150-170g)
** soku można dodać więcej (maks. z 1/2 cytryny) jeśli chcemy otrzymać bardziej wilgotne ciasto
***marchewke radze lekko odcisnac z nadmiaru soku
Zółtka ubić z cukrem, dodać kirsch, cynymon i skorke z cytryny; następnie dodać marchew i orzechy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po trochu do marchewkowej masy, na przemian dosypując też trochę mąki wymieszanej z proszkiem i delikatnie mieszając. Wlać masę do natłuszczonej tortownicy; wstawić ciasto do nagrzanego do 100°C piekarnika (na ten niższy, nie na środkowy poziom), podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min.
Jeszcze ciepłe ciasto można udekorować mieszając 200 g cukru pudru z 1 białkiem i 1 łyzka kirschu (lub bez białka, tylko dodając kirschu, lub tylko z sokiem cytrynowym np.); należy otrzymać gładką, dosyć gęstą masę a następnie, na polukrowanym cieście układamy marcepanowe marchewki

Ciasto swietnie smakuje rowniez z dynia (mozna wtedy dodac np. sok pomaranczowy zamiast cytrynowego).
Przepis rowniez tutaj.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: