Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto marchewkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1167427" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto marchewkowe</strong></p><p></p><p> Źródło - Pierre Herme &quot;Desery&quot;</p><p></p><p>Składniki na 4 - 6 porcji:</p><p>250 g marchwi</p><p>2 jajka</p><p>100 g cukru pudru (dałam ciut mniej)</p><p>50 g mąki (dałam pełnoziarnistą Lubelli)</p><p>10 g proszku do pieczenia</p><p>60 g mielonych orzechów laskowych</p><p>70 g mielonych migdałów</p><p>25 ml oleju</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>1. Marchew obrać, umyć i utrzeć.</p><p>2. Nagrzać piekarnik do 180 st. C.</p><p>3. Do miski wybić jaja, dodać cukier i utrzeć.</p><p>4. Mąkę, proszek, orzechy i migdały przesiać przez sitko. Stopniowo dodając od jajek, mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.</p><p>5. Okrągłą formę wysmarować masłem i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut (mojemu wystarczyło 35).</p><p>6.Upieczone ciasto wyjać z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy i pokroić w kliny.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Za pierwszym razem piekłam z samymi migdałami, za drugim, tak jak w przepisie, ale z dodatkiem skórki pomarańczowej i dwóch łyżek soku. Piekłam w tortownicy o śr. 22 cm. Ciasto niewiele rośnie, ale jest bardzo wilgotne i aromatyczne.</p><p>Marchew ważyłam po obraniu i utarciu, więc pewnie dałam jej więcej, niż trzeba. Migdałów/orzechów nie przesiewałam. Synowi bardziej smakowała wersja z samymi migdałami (ale i tak prosił o dokładkę obu), dla mnie obie są pyszne.</p><p>Podawałam z serkiem homogenizowanym przyprawionym odrobiną cukru i esencji waniliowej. </p><p></p><p>[ATTACH=full]66384[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]66383[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1167427, member: 1024"] [B]Ciasto marchewkowe[/B] Źródło - Pierre Herme "Desery" Składniki na 4 - 6 porcji: 250 g marchwi 2 jajka 100 g cukru pudru (dałam ciut mniej) 50 g mąki (dałam pełnoziarnistą Lubelli) 10 g proszku do pieczenia 60 g mielonych orzechów laskowych 70 g mielonych migdałów 25 ml oleju szczypta soli Wykonanie: 1. Marchew obrać, umyć i utrzeć. 2. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. 3. Do miski wybić jaja, dodać cukier i utrzeć. 4. Mąkę, proszek, orzechy i migdały przesiać przez sitko. Stopniowo dodając od jajek, mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. 5. Okrągłą formę wysmarować masłem i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut (mojemu wystarczyło 35). 6.Upieczone ciasto wyjać z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy i pokroić w kliny. Moje uwagi: Za pierwszym razem piekłam z samymi migdałami, za drugim, tak jak w przepisie, ale z dodatkiem skórki pomarańczowej i dwóch łyżek soku. Piekłam w tortownicy o śr. 22 cm. Ciasto niewiele rośnie, ale jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Marchew ważyłam po obraniu i utarciu, więc pewnie dałam jej więcej, niż trzeba. Migdałów/orzechów nie przesiewałam. Synowi bardziej smakowała wersja z samymi migdałami (ale i tak prosił o dokładkę obu), dla mnie obie są pyszne. Podawałam z serkiem homogenizowanym przyprawionym odrobiną cukru i esencji waniliowej. [ATTACH=full]66384[/ATTACH] [ATTACH=full]66383[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto marchewkowe
Top
Bottom