Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto marchewkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1552695" data-attributes="member: 1142"><p>Nasze ulubione ciasto jesienne, czesto sporzadzane z podwojnej ilosci. Bardzo wilgotne, aromatyczne, wcale nie lekkie. Proste i pyszne.</p><p></p><p><strong>250g maki (moze byc pszenna, orkiszowa, miks bialej z razowa tez sie nada)</strong></p><p><strong>1 lyzeczka proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>1 lyzeczka sody</strong></p><p><strong>2-3 lyzeczki cynamonu</strong></p><p><strong>1-2 lyzeczki imbiru</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki startej galki</strong></p><p><strong>250ml oleju (najczesciej uzywam po 125ml oleju z orzechow laskowych i wloskich), stopione maslo tez bedzie dobre</strong></p><p><strong>150g golden syrup</strong></p><p><strong>150g jasnego muscovado (ciemny tez sie nada)</strong></p><p><strong>4 jajka</strong></p><p><strong>400g startych marchewek</strong></p><p><strong>100g siekanych orzechow (roznie bywa, dodaje mieszanki roznych orzechow, np. migdaly, wloskie, laskowe, pekany)</strong></p><p><strong></strong></p><p>Piec rozgrzewam do 160C. Foremke (okragla lub kwadratowa, lub rynienki) 23 cm smaruje lekko maslem i wykladam papierem do pieczenia.</p><p></p><p>Do miski przesiewam make, sode, proszek, przyprawy korzenne. W innym naczyniu mieszam razem olej/oleje, golden syrup, muscovado oraz jajka, i wlewam je do miski z maka. Mieszam aby skladniki tylko sie polaczyly i dodaje starta marchewke oraz orzechy. Ciasto wykladam do przygotowanej foremki i wkladam do pieca. Pieke ok 1 1/2 godziny. Wyjmuje z pieca i studze w blaszce 15-20 min. Wykladam na kratke i zostawiam do calkowitego ostygniecia. </p><p>Dziele na 3-4 placki i na kazdym rozsmarowuje cienka warstwe ganache. Wierzch dekoruje orzechami, choc mozna zwyczajnie posypac starta galka.</p><p></p><p>Po przelozeniu ciasta kremem dobrze jest je schlodzic w lodowce. Przechowywac rowniez polecam w chlodzie.</p><p></p><p><strong>Ganache:</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>200g czekolady bialej, rozdrobnionej</strong></p><p><strong>200g smietanki</strong></p><p><strong></strong></p><p>Smietanke zagotowuje i goraca wlewam do miski z czekolada. Mieszam az sie zupelnie rozpusci. Studze, a potem wkladam do lodowki do dobrego schlodzenia (krocej w zamrazalniku). Bardzo zimny ganache ubijam na kremowa mase.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91289[/ATTACH] [ATTACH=full]91290[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1552695, member: 1142"] Nasze ulubione ciasto jesienne, czesto sporzadzane z podwojnej ilosci. Bardzo wilgotne, aromatyczne, wcale nie lekkie. Proste i pyszne. [B]250g maki (moze byc pszenna, orkiszowa, miks bialej z razowa tez sie nada) 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 2-3 lyzeczki cynamonu 1-2 lyzeczki imbiru 1/2 lyzeczki startej galki 250ml oleju (najczesciej uzywam po 125ml oleju z orzechow laskowych i wloskich), stopione maslo tez bedzie dobre 150g golden syrup 150g jasnego muscovado (ciemny tez sie nada) 4 jajka 400g startych marchewek 100g siekanych orzechow (roznie bywa, dodaje mieszanki roznych orzechow, np. migdaly, wloskie, laskowe, pekany) [/B] Piec rozgrzewam do 160C. Foremke (okragla lub kwadratowa, lub rynienki) 23 cm smaruje lekko maslem i wykladam papierem do pieczenia. Do miski przesiewam make, sode, proszek, przyprawy korzenne. W innym naczyniu mieszam razem olej/oleje, golden syrup, muscovado oraz jajka, i wlewam je do miski z maka. Mieszam aby skladniki tylko sie polaczyly i dodaje starta marchewke oraz orzechy. Ciasto wykladam do przygotowanej foremki i wkladam do pieca. Pieke ok 1 1/2 godziny. Wyjmuje z pieca i studze w blaszce 15-20 min. Wykladam na kratke i zostawiam do calkowitego ostygniecia. Dziele na 3-4 placki i na kazdym rozsmarowuje cienka warstwe ganache. Wierzch dekoruje orzechami, choc mozna zwyczajnie posypac starta galka. Po przelozeniu ciasta kremem dobrze jest je schlodzic w lodowce. Przechowywac rowniez polecam w chlodzie. [B]Ganache: 200g czekolady bialej, rozdrobnionej 200g smietanki [/B] Smietanke zagotowuje i goraca wlewam do miski z czekolada. Mieszam az sie zupelnie rozpusci. Studze, a potem wkladam do lodowki do dobrego schlodzenia (krocej w zamrazalniku). Bardzo zimny ganache ubijam na kremowa mase. [ATTACH=full]91289[/ATTACH] [ATTACH=full]91290[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto marchewkowe
Top
Bottom