Bardzo szybkie i łatwe ciasto. Najlepsze gorące. Wtedy też najszybciej znika.
składniki
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
3 lyżki mleka
180 g zimnego masła
Na wierzch:
100 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie płatków migdałowych
sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę i zrobić dołek. Wsypać oba cukry i sól, wbić jajka i dodać mleko.
Przysypać mąką i wyrobić papkę. Na wierzchu ułożyć kawałki masa, posiekać z ciastem i szybko zagnieść. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na pół godziny.
schłodzone ciasto wyłozyć na natłuszczoną dużą blachę (uwaga! ciasto klei się do rąk).
Palcami zrobić w cieście niewielkie wgłębienia i rozłożyć w nich płatki masła, a na maśle rozsypać płatki migdałowe. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto.
Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
dodatkowe informacje
Na dużej blasze to ciasto wychodzi niewysokie. Na mniejszej nie próbowałam.
Z margaryną w środku (masło na wierzchu) też jest bardzo dobre.
składniki
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
3 lyżki mleka
180 g zimnego masła
Na wierzch:
100 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie płatków migdałowych
sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę i zrobić dołek. Wsypać oba cukry i sól, wbić jajka i dodać mleko.
Przysypać mąką i wyrobić papkę. Na wierzchu ułożyć kawałki masa, posiekać z ciastem i szybko zagnieść. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na pół godziny.
schłodzone ciasto wyłozyć na natłuszczoną dużą blachę (uwaga! ciasto klei się do rąk).
Palcami zrobić w cieście niewielkie wgłębienia i rozłożyć w nich płatki masła, a na maśle rozsypać płatki migdałowe. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto.
Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
dodatkowe informacje
Na dużej blasze to ciasto wychodzi niewysokie. Na mniejszej nie próbowałam.
Z margaryną w środku (masło na wierzchu) też jest bardzo dobre.