- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Agatka przetłumaczyła i umieściła w niewypróbowanych a ja je upiekłam i podaję przepis skopiowany z niewypróbowanych
Mamin kolač to "ciasto matki". W sumie wygląda na dość proste i całkiem smaczne. Z orzechami i rodzynkami.
2 jajka
140g cukru
1 op. cukru waniliowego
200g mąki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (13 g - IMO to za dużo)
cynamon
100ml oleju
100ml mleka
180g marmolady/dżemu truskawkowego
50g rodzynek
2 łyżki rumu
2 łyżki soku z cytryny
50g orzechów włoskich
Do posypania: cukier puder
1. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Rodzynku namoczyć w rumie.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Olej wymieszać z mlekiem. Do jaj dodawać na zmianę mąkę i mleko z olejem. Na koniec dodać marmoladę/dżem i sok z cytryny.
3. Blaszkę o wym. 30x10cm wyłoży papierem do pieczenia i wlać ciasto. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Można użyć orzechów laskowych lub migdałów.
To Agatka.
Ja uważam że cukier należy stanowczo ograniczyć z uwagi na dżem truskawkowy który przecież jest słodki. No i posypujemy je jeszcze po wierzchu pudrem.
Zrobiłam od razu podwójną porcję i upiekłam w 2 tych większych keksówkach i to jest ok.
Zamiast cukru waniliowego użyłam cukier migdałowy ponieważ miałam zamiar posypać je migdałami które wolę od orzechów. Tyle że zużyłam płatki migdałowe i zapomniałam o tym. Posypałam więc ciasto fistaszkami
Ten rum z rodzynek rzecz jasna też wlałam do ciasta.
Ciasto bardzo ładnie rosło i nic dziwnego przy tej ilości proszku - dałam tyle ile wymaga przepis ze względu na dżem.
Po 30 min. ciasto zaczęło się zanadto rumienić i przykryłam je papierem.
Ciasto pachnie i wygląda smakowicie ale jest gorące i dopiero jutro pokażę zdjęcie przekroju. A narazie takie:
Oj miała być odwrotna kolejność
Mamin kolač to "ciasto matki". W sumie wygląda na dość proste i całkiem smaczne. Z orzechami i rodzynkami.
2 jajka
140g cukru
1 op. cukru waniliowego
200g mąki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (13 g - IMO to za dużo)
cynamon
100ml oleju
100ml mleka
180g marmolady/dżemu truskawkowego
50g rodzynek
2 łyżki rumu
2 łyżki soku z cytryny
50g orzechów włoskich
Do posypania: cukier puder
1. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Rodzynku namoczyć w rumie.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Olej wymieszać z mlekiem. Do jaj dodawać na zmianę mąkę i mleko z olejem. Na koniec dodać marmoladę/dżem i sok z cytryny.
3. Blaszkę o wym. 30x10cm wyłoży papierem do pieczenia i wlać ciasto. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Można użyć orzechów laskowych lub migdałów.
To Agatka.
Ja uważam że cukier należy stanowczo ograniczyć z uwagi na dżem truskawkowy który przecież jest słodki. No i posypujemy je jeszcze po wierzchu pudrem.
Zrobiłam od razu podwójną porcję i upiekłam w 2 tych większych keksówkach i to jest ok.
Zamiast cukru waniliowego użyłam cukier migdałowy ponieważ miałam zamiar posypać je migdałami które wolę od orzechów. Tyle że zużyłam płatki migdałowe i zapomniałam o tym. Posypałam więc ciasto fistaszkami
Ten rum z rodzynek rzecz jasna też wlałam do ciasta.
Ciasto bardzo ładnie rosło i nic dziwnego przy tej ilości proszku - dałam tyle ile wymaga przepis ze względu na dżem.
Po 30 min. ciasto zaczęło się zanadto rumienić i przykryłam je papierem.
Ciasto pachnie i wygląda smakowicie ale jest gorące i dopiero jutro pokażę zdjęcie przekroju. A narazie takie:

Oj miała być odwrotna kolejność
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: