Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto matki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 882992" data-attributes="member: 5092"><p>Agatka przetłumaczyła i umieściła w niewypróbowanych a ja je upiekłam i podaję przepis skopiowany z niewypróbowanych</p><p></p><p><strong>Mamin kolač</strong> to &quot;<strong>ciasto matki</strong>&quot;. W sumie wygląda na dość proste i całkiem smaczne. Z orzechami i rodzynkami.</p><p></p><p>2 jajka</p><p>140g cukru</p><p>1 op. cukru waniliowego</p><p>200g mąki pszennej</p><p>1 op. proszku do pieczenia (13 g - IMO to za dużo)</p><p>cynamon</p><p>100ml oleju</p><p>100ml mleka</p><p>180g marmolady/dżemu truskawkowego</p><p>50g rodzynek</p><p>2 łyżki rumu</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p>50g orzechów włoskich</p><p></p><p>Do posypania: cukier puder</p><p></p><p>1. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Rodzynku namoczyć w rumie.</p><p>2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Olej wymieszać z mlekiem. Do jaj dodawać na zmianę mąkę i mleko z olejem. Na koniec dodać marmoladę/dżem i sok z cytryny.</p><p>3. Blaszkę o wym. 30x10cm wyłoży papierem do pieczenia i wlać ciasto. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.</p><p></p><p>Można użyć orzechów laskowych lub migdałów.</p><p></p><p>To Agatka.</p><p> Ja uważam że cukier należy stanowczo ograniczyć z uwagi na dżem truskawkowy który przecież jest słodki. No i posypujemy je jeszcze po wierzchu pudrem.</p><p>Zrobiłam od razu podwójną porcję i upiekłam w 2 tych większych keksówkach i to jest ok. </p><p>Zamiast cukru waniliowego użyłam cukier migdałowy ponieważ miałam zamiar posypać je migdałami które wolę od orzechów. Tyle że zużyłam płatki migdałowe i zapomniałam o tym. Posypałam więc ciasto fistaszkami</p><p>Ten rum z rodzynek rzecz jasna też wlałam do ciasta.</p><p>Ciasto bardzo ładnie rosło i nic dziwnego przy tej ilości proszku - dałam tyle ile wymaga przepis ze względu na dżem.</p><p>Po 30 min. ciasto zaczęło się zanadto rumienić i przykryłam je papierem.</p><p>Ciasto pachnie i wygląda smakowicie ale jest gorące i dopiero jutro pokażę zdjęcie przekroju. A narazie takie:</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]44406[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]44407[/ATTACH]</p><p></p><p>Oj miała być odwrotna kolejność</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 882992, member: 5092"] Agatka przetłumaczyła i umieściła w niewypróbowanych a ja je upiekłam i podaję przepis skopiowany z niewypróbowanych [B]Mamin kolač[/B] to "[B]ciasto matki[/B]". W sumie wygląda na dość proste i całkiem smaczne. Z orzechami i rodzynkami. 2 jajka 140g cukru 1 op. cukru waniliowego 200g mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia (13 g - IMO to za dużo) cynamon 100ml oleju 100ml mleka 180g marmolady/dżemu truskawkowego 50g rodzynek 2 łyżki rumu 2 łyżki soku z cytryny 50g orzechów włoskich Do posypania: cukier puder 1. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Rodzynku namoczyć w rumie. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Olej wymieszać z mlekiem. Do jaj dodawać na zmianę mąkę i mleko z olejem. Na koniec dodać marmoladę/dżem i sok z cytryny. 3. Blaszkę o wym. 30x10cm wyłoży papierem do pieczenia i wlać ciasto. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Można użyć orzechów laskowych lub migdałów. To Agatka. Ja uważam że cukier należy stanowczo ograniczyć z uwagi na dżem truskawkowy który przecież jest słodki. No i posypujemy je jeszcze po wierzchu pudrem. Zrobiłam od razu podwójną porcję i upiekłam w 2 tych większych keksówkach i to jest ok. Zamiast cukru waniliowego użyłam cukier migdałowy ponieważ miałam zamiar posypać je migdałami które wolę od orzechów. Tyle że zużyłam płatki migdałowe i zapomniałam o tym. Posypałam więc ciasto fistaszkami Ten rum z rodzynek rzecz jasna też wlałam do ciasta. Ciasto bardzo ładnie rosło i nic dziwnego przy tej ilości proszku - dałam tyle ile wymaga przepis ze względu na dżem. Po 30 min. ciasto zaczęło się zanadto rumienić i przykryłam je papierem. Ciasto pachnie i wygląda smakowicie ale jest gorące i dopiero jutro pokażę zdjęcie przekroju. A narazie takie: [ATTACH=full]44406[/ATTACH] [ATTACH=full]44407[/ATTACH] Oj miała być odwrotna kolejność [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto matki
Bottom