Ciasto migdałowe z czereśniami

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
czer3.JPG

Składniki:

* 1 szklanka mąki
* 3/4 szklanki mielonych migdałów
* 4 jajka (miałam duże, wiejskie jaja)
3/4 szklanki cukru
* 2 całkiem płaskie, łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju (używam z pestek winogron)
* 2 - 4 krople aromatu migdałowego

Dodatkowo:

* czereśnie (wydrylowane)
* 1 łyżka kakao
* kruszonka lub rozpuszczona czekolada na wierzch

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą i gęstą masę (do białości). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.
Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm. Wierzch ciasta posypać kakao (przez sitko) a na to ułożyć wydrylowane czereśnie.
Na czereśnie możemy dać kruszonkę lub dopiero po upieczeniu polać strużkami rozpuszczonej czekolady.
Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

 

Załączniki

  • czer3.JPG
    czer3.JPG
    141 KB · Wyświetleń: 2

Lilith_25

Member
Cze 21, 2010
11
0
0
Mhmm, apetycznie wygląda. Przepis już jest w moich ulubionych
lecker.gif

 

dorkie

Member
Cze 13, 2010
34
0
0
dziękuję za super przepis ! upiekłam dzisiaj z przeznaczeniem na weekend
ale jest tak pyszne, że znika w zastraszającym tempie
icon_smile.gif

nie wiem czy do jutra zostanie choć kawałek
icon_smile.gif


migda_owe_z_czere_niami.JPG



 

Załączniki

  • migda_owe_z_czere_niami.JPG
    migda_owe_z_czere_niami.JPG
    163.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorkie

Member
Cze 13, 2010
34
0
0
tak nam posmakowało to migdałowe ciasto, stąd pomysł na takie babeczki,
wykorzystałam garstke jagód i kruszonki, które zostały po wczorajszym pieczeniu jagodzianek,
piekłam z połowy składników, wyszło 8 babeczek
icon_smile.gif


migda_owe_z_jagodami.JPG
 

Załączniki

  • migda_owe_z_jagodami.JPG
    migda_owe_z_jagodami.JPG
    44.1 KB · Wyświetleń: 1

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Zdecydowałam sie na wyprobowanie tego ciasta w wersji ze sliwkami (rozwazałam tez jablka, a ze mialam na zbyciu 3 ogromne sliczne sliwki no to, to przeważyło
icon_mrgreen.gif
).

Ciacho wlasnie siedzi w piekarniku.

Musze przyznac ze wykonanie jest bardzo proste, a ciasto podczas miksowania pieknie puszyste - nawet po dodaniu maki przesianej z migdalami.
 

Załączniki

  • CSC_0624a.jpg
    CSC_0624a.jpg
    323.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Pyszne jest to ciasto, delikatne i mięciutkie.

Niestety z powodu zakończonego sezonu na czereśnie upiekłam je ze śliwkami, ale w smaku i tak pozostaje pyszne. Dziękuję za przepis.
anbetung.gif


Ach i kruszonkę zrobiłam ze zmielonych migdałów i odrobiną mąki.
 

Załączniki

  • P9180227.JPG
    P9180227.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Taki fajny przepis, a gdzieś daleko schowany....
icon_exclaim.gif


Upiekłam dzisiaj to ciacho z jagodami, coby trochę odpocząć od jagodzianek i jest pyszneeeeeeee.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bardzo dobre. Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej Lubelli z morelami i kruszonką owsiankową.
Bałam się zakalca, bo dałam sporo moreli i jeszcze więcej kruszonki, ale udało się go uniknąć.
Kruszonka miejscami śmiesznie opadła na morele i wyglądała jak dodatkowe nadzienie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy