Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto miodowo - jabłkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 818490" data-attributes="member: 8029"><p>Ciasto miodowo - jabłkowe</p><p></p><p>Przepis pochodzi z tego bloga <a href="http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_02.html" target="_blank">http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_02.html</a> </p><p></p><p>210g mąki </p><p>1,25 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>0,25 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>0,25 łyżeczki soli</p><p></p><p>2 jajka</p><p>100 g cukru</p><p>120 ml rozpuszczonego masła (użyłam 120g)</p><p>60 ml płynnego miodu</p><p>skórka otarta z cytryny</p><p>2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki wody</p><p>0,5 szklanki orzechów włoskich- posiekanych</p><p>2 średnie jabłka( około 350 g) -dałam szare renety</p><p></p><p>Nagrzać piekarnik do 180 st.C.</p><p>Przygotować tortownicę ( o średnicy 23cm) lub inną foremkę i wyłożyć jej dno papierem do p.</p><p>W małej misce zmieszać pierwsze 4 składniki.</p><p>Osobno zmiksować jajka z cukrem aż zbieleją (około 3-5 min.)</p><p>Do jajek dodać masło, miód i skórkę z cytryny- dobrze wymieszać (żeby miód nie oblepił </p><p>ścianek szklanki -najpierw odmierzyć masło, a potem miód).</p><p>Zmieszać sok cytrynowy z wodą i dolewać na przemian z mąką do jajecznej masy ucierając</p><p>mikserem na niskich obrotach.</p><p>Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm. plasterki.</p><p>Dodać jabłka i orzechy do ciasta, dobrze wymieszać i przełożyć do formy.</p><p>Piec 45-55 min. (ja piekłam 55 min).</p><p>Sprawdzić patyczkiem. Gdyby góra za mocno przyrumieniła się -p rzykryć ciasto folią od góry.</p><p>Ostudzić w formie 10 min, przełożyć na kratkę i ostudzić. Posypać cukrem pudrem (u mnie bez cukru).</p><p></p><p>Moje uwagi: ciasto pyszne szczególnie w pierwszym dniu po upieczeniu, następnym razem dam trochę mniej cukru i moim zdaniem najlepiej dać kwaskowe jabłka.Polecam do wypróbowania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 818490, member: 8029"] Ciasto miodowo - jabłkowe Przepis pochodzi z tego bloga [URL="http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_02.html"]http://aynmark.blogspot.com/2005/10/blog-post_02.html[/URL] 210g mąki 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 0,25 łyżeczki soli 2 jajka 100 g cukru 120 ml rozpuszczonego masła (użyłam 120g) 60 ml płynnego miodu skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny + 2 łyżki wody 0,5 szklanki orzechów włoskich- posiekanych 2 średnie jabłka( około 350 g) -dałam szare renety Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować tortownicę ( o średnicy 23cm) lub inną foremkę i wyłożyć jej dno papierem do p. W małej misce zmieszać pierwsze 4 składniki. Osobno zmiksować jajka z cukrem aż zbieleją (około 3-5 min.) Do jajek dodać masło, miód i skórkę z cytryny- dobrze wymieszać (żeby miód nie oblepił ścianek szklanki -najpierw odmierzyć masło, a potem miód). Zmieszać sok cytrynowy z wodą i dolewać na przemian z mąką do jajecznej masy ucierając mikserem na niskich obrotach. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 1 cm. plasterki. Dodać jabłka i orzechy do ciasta, dobrze wymieszać i przełożyć do formy. Piec 45-55 min. (ja piekłam 55 min). Sprawdzić patyczkiem. Gdyby góra za mocno przyrumieniła się -p rzykryć ciasto folią od góry. Ostudzić w formie 10 min, przełożyć na kratkę i ostudzić. Posypać cukrem pudrem (u mnie bez cukru). Moje uwagi: ciasto pyszne szczególnie w pierwszym dniu po upieczeniu, następnym razem dam trochę mniej cukru i moim zdaniem najlepiej dać kwaskowe jabłka.Polecam do wypróbowania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto miodowo - jabłkowe
Bottom