- Wrz 23, 2004
- 10,227
- 3
- 38

inspiracja: gazetka Przepisy czytelników dołączona do biedronkowej Kropki
biszkopt z 4-5 jaj ( ja robię ten )
krem cytrynowy
1,5 szklanki wody
sok i skórka otarta z 2 cytryn
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
1 budyń śmietankowy
wodę z sokiem cytrynowym zagotować, dodać masło i cukier-rozpuścić, przestudzić.
Jajka i budyń zmiksować, wlać do wody z sokiem i masłem, dodać skórkę cytrynową ,zagotować mieszając aby powstał budyń.
Biszkopt przekroić na pół, przełożyć gorącą masą budyniową. Wierz posmarować lemon curd'em, udekorować stużkami rozpuszczonej białej czekolady.
przepis na lemon curd, z którego korzystałam ( przygotować wcześniej):
160 g miękkiego masła
190 g cukru pudru
sok z 4 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
3 żółtka
1 jajko
masło, cukier, skórkę i sok wymieszać na parze, jak będzie jednolite dodać żółtka i całe jajko, ubijać energicznie ok. 10-15 minut, przelać do słoika i odstawić w chłodne miejsce aż ostygnie i dodatkowo zgęstnieje.