Ciasto mocno cytrynowe

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,227
3
38
mocno_cytrynowe.jpg

inspiracja: gazetka Przepisy czytelników dołączona do biedronkowej Kropki

biszkopt z 4-5 jaj ( ja robię ten )

krem cytrynowy
1,5 szklanki wody
sok i skórka otarta z 2 cytryn
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
1 budyń śmietankowy

wodę z sokiem cytrynowym zagotować, dodać masło i cukier-rozpuścić, przestudzić.
Jajka i budyń zmiksować, wlać do wody z sokiem i masłem, dodać skórkę cytrynową ,zagotować mieszając aby powstał budyń.

Biszkopt przekroić na pół, przełożyć gorącą masą budyniową. Wierz posmarować lemon curd'em, udekorować stużkami rozpuszczonej białej czekolady.


przepis na lemon curd, z którego korzystałam ( przygotować wcześniej):
160 g miękkiego masła
190 g cukru pudru
sok z 4 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
3 żółtka
1 jajko

masło, cukier, skórkę i sok wymieszać na parze, jak będzie jednolite dodać żółtka i całe jajko, ubijać energicznie ok. 10-15 minut, przelać do słoika i odstawić w chłodne miejsce aż ostygnie i dodatkowo zgęstnieje.
 

Załączniki

  • mocno_cytrynowe.jpg
    mocno_cytrynowe.jpg
    54.6 KB · Wyświetleń: 3
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy