Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto mocno truflowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1558518" data-attributes="member: 1443"><p>O tym cieście można tylko powiedzieć WOW, jeszcze czegoś takiego nie jadłam, konsystencją przypomina amerykański cheesecake, jest ekstremalnie czekoladowe, bardzo kremowe, wyraźnie przebija się w nim alkohol i pomarańcza, mimo że nie jestem wielką fanką czekolady, to ciasto bardzo mi smakuje, aczkolwiek ma się dość po małym kawałku. Przepis znalazłam u Dorotus:</p><p><a href="http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-mocno-truflowe-rich-truffle-mud-cake#komentarz247772" target="_blank">http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-...komentarz247772</a>.</p><p>Piekłam w tortownicy 19 cm i podaję z moimi niewielkimi zmianami.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>5 średnich jajek </p><p>75 g jasnego muscovado</p><p>300 g czekolady (2 gorzkie 70% i jedna mleczna)</p><p>200 ml śmietanki 30%</p><p>60 ml wódki</p><p>skórka otarta z pomarańczy</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Piekarnik nagrzać do 170&#186; C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko nasmarować masłem, całą formę z zewnątrz uszczelnić folią aluminiową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, całe jajka ubić mocno z cukrem, do momentu aż będą spływać grubą wstęgą, stopniowo dodać roztopioną czekoladę dalej ubijając do połączenia składników. Śmietanę wymieszać z wódką i skórką pomarańczową, wmieszać stopniowo do masy czekoladowej i dokładnie połączyć. Przelać do formy i ustawić ją w naczyniu żaroodpornym o większej średnicy, ostrożnie nalać wrzątku do połowy wysokości tortownicy, ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Wstawić do piekarnika, piec 25 minut, po tym czasie przykryć wierzch folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, a następnie wstawić na całą noc do lodówki, dopiero wtedy osiąga właściwą konsystencję i smak.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1558518, member: 1443"] O tym cieście można tylko powiedzieć WOW, jeszcze czegoś takiego nie jadłam, konsystencją przypomina amerykański cheesecake, jest ekstremalnie czekoladowe, bardzo kremowe, wyraźnie przebija się w nim alkohol i pomarańcza, mimo że nie jestem wielką fanką czekolady, to ciasto bardzo mi smakuje, aczkolwiek ma się dość po małym kawałku. Przepis znalazłam u Dorotus: [URL="http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-mocno-truflowe-rich-truffle-mud-cake#komentarz247772"]http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-...komentarz247772[/URL]. Piekłam w tortownicy 19 cm i podaję z moimi niewielkimi zmianami. [B]Składniki:[/B] 5 średnich jajek 75 g jasnego muscovado 300 g czekolady (2 gorzkie 70% i jedna mleczna) 200 ml śmietanki 30% 60 ml wódki skórka otarta z pomarańczy [B]Wykonanie:[/B] Piekarnik nagrzać do 170º C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko nasmarować masłem, całą formę z zewnątrz uszczelnić folią aluminiową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, całe jajka ubić mocno z cukrem, do momentu aż będą spływać grubą wstęgą, stopniowo dodać roztopioną czekoladę dalej ubijając do połączenia składników. Śmietanę wymieszać z wódką i skórką pomarańczową, wmieszać stopniowo do masy czekoladowej i dokładnie połączyć. Przelać do formy i ustawić ją w naczyniu żaroodpornym o większej średnicy, ostrożnie nalać wrzątku do połowy wysokości tortownicy, ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Wstawić do piekarnika, piec 25 minut, po tym czasie przykryć wierzch folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, a następnie wstawić na całą noc do lodówki, dopiero wtedy osiąga właściwą konsystencję i smak. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto mocno truflowe
Top
Bottom