- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Miałam białka po wczorajszych jagodziankach i koniecznie chciałam je wykorzystać. Przymierzałam się do norweskiego orzechowca ale brakowało w domu produktów. Potem miałam inne jeszcze pomysły (na bazie właśnie orzechowca), ale zaś czegoś mi tam brakowało. No to wymyśliłam takie bardzo proste i naprawdę smaczne ciasto, z owocami, które akuratno były
Składniki
* 6 białek
* ¾ - 1 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżka kakao
* 10 łyżek maślanki
* 10 łyżek oleju (jak zwykle, daję z pestek winogron)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Szczypta soli
* Trochę malin, porzeczek czarnych i czerwonych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Maślankę wlać do wysokiego kubka i dosypać proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić aż maślanka mocno się zburzy.
Wciąż ubijając dolewamy stopniowo olej a następnie maślankę. Odstawiamy już trzepaczkę i bierzemy łyżkę, którą należy wymieszać bardzo delikatnie pianę z mąką. ¾ ciasta wylewamy do foremki ( u mnie naczynie o średnicy 26cm ale może być ciut mniejsze to ciasto wyjdzie wyższe). Do pozostałej części ciasta przesiewamy kakao i mieszamy. Wylewamy tak byle jak na to jasne ciasto. Teraz wrzucamy owoce (nie za dużo, aby ciasto miało szansę wyrosnąć) na wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 40 minut
Składniki
* 6 białek
* ¾ - 1 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżka kakao
* 10 łyżek maślanki
* 10 łyżek oleju (jak zwykle, daję z pestek winogron)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Szczypta soli
* Trochę malin, porzeczek czarnych i czerwonych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Maślankę wlać do wysokiego kubka i dosypać proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić aż maślanka mocno się zburzy.
Wciąż ubijając dolewamy stopniowo olej a następnie maślankę. Odstawiamy już trzepaczkę i bierzemy łyżkę, którą należy wymieszać bardzo delikatnie pianę z mąką. ¾ ciasta wylewamy do foremki ( u mnie naczynie o średnicy 26cm ale może być ciut mniejsze to ciasto wyjdzie wyższe). Do pozostałej części ciasta przesiewamy kakao i mieszamy. Wylewamy tak byle jak na to jasne ciasto. Teraz wrzucamy owoce (nie za dużo, aby ciasto miało szansę wyrosnąć) na wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 40 minut