Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto na czerwonym winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 756295" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik Kuchnia</span> - wyd.Agora</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>25 dkg mąki pszennej</p><p>20 dkg cukru</p><p>20 dkg miękkiego masła</p><p>4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)</p><p>1 gorzka czekolada ( 10 dkg )</p><p>1/2 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina (125 ml)</p><p>1/2 opakowania proszku do pieczenia</p><p>2 łyżeczki kakao</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>2 łyżki masła i 2 łyżki mąki do wysmarowania i wysypania formy</p><p></p><p>Czekoladę drobno posiekać. Z białek ubić sztywną pianę i wstawić do lodówki, żeby nie opadła. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie kolejno dodawać żółtka, wcierając każde, dopóki całkowicie nie połączą się z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao oraz czekoladą i dodawać do masy na przemian z czerwonym winem. Potem ostrożnie połączyć z pianą z białek.</p><p>Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej, wyrównać wierzch i wstawić na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 50 minut. Pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 756295, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik Kuchnia[/SIZE] - wyd.Agora [B]Składniki[/B] 25 dkg mąki pszennej 20 dkg cukru 20 dkg miękkiego masła 4 jajka (osobno żółtka i osobno białka) 1 gorzka czekolada ( 10 dkg ) 1/2 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina (125 ml) 1/2 opakowania proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki do wysmarowania i wysypania formy Czekoladę drobno posiekać. Z białek ubić sztywną pianę i wstawić do lodówki, żeby nie opadła. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie kolejno dodawać żółtka, wcierając każde, dopóki całkowicie nie połączą się z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao oraz czekoladą i dodawać do masy na przemian z czerwonym winem. Potem ostrożnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej, wyrównać wierzch i wstawić na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 50 minut. Pozostawić na chwilę w formie, po czym wyjąć i zostawić do ostygnięcia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto na czerwonym winie
Top
Bottom