Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto na owoce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Durlikowa" data-source="post: 522905" data-attributes="member: 4182"><p>Ciasto na owoce</p><p></p><p>6 jajek</p><p>12 łyżek mąki (pszenna wrocławska, tortowa, z lepszych mąk gatunkowych wychodzi lepsze ciasto, najlepsza z młyna bez ulepszaczy) </p><p>12 łyżek cukru</p><p>1 kostka margaryny (rozpuścić)</p><p>1 cukier waniliowy (jaki kto lubi, może być mały, może być duży)</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>owoce dowolne (trzeba pamiętać aby nie przeholować z owocami, które mają dużo soku, bo ciasto będzie mokre)</p><p>na taką blaszkę daję ok 2,5 dużego jabłka, ale można dać znacznie więcej. </p><p></p><p></p><p></p><p>Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować). Przelać do blaszki (wielkość 40x25) wyłożonej folią aluminiową, papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. </p><p>Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 220 st. Prze</p><p>studzić i posypać cukrem pudrem (niekoniecznie).</p><p></p><p>Niestety w tej chwili nie mam zdjęcia, a wczoraj upiekłam to ciasto, ale zanim się obejrzałam, już go nie było, ale w niedługim czasie znowu je upiekę i zaraz zrobię fotkę i ją wkleję.</p><p> </p><p></p><p>Uwaga! Moja rada jest taka, aby nie używać do tego ciast żadnych margaryn, które są przeznaczone do smarowania, ponieważ ciasto robi się bardzo lejące i może nie wyjść, chodzi mi o margaryny w pudełkach, których zawartość wody to 70%. Najlepsze typowe do pieczenia.</p><p> </p><p>Jest to ciasto, które gości w moim domu od wielu wielu lat. Piekłam je już jak byłam nastolatką i zawsze powraca do łask.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Durlikowa, post: 522905, member: 4182"] Ciasto na owoce 6 jajek 12 łyżek mąki (pszenna wrocławska, tortowa, z lepszych mąk gatunkowych wychodzi lepsze ciasto, najlepsza z młyna bez ulepszaczy) 12 łyżek cukru 1 kostka margaryny (rozpuścić) 1 cukier waniliowy (jaki kto lubi, może być mały, może być duży) 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce dowolne (trzeba pamiętać aby nie przeholować z owocami, które mają dużo soku, bo ciasto będzie mokre) na taką blaszkę daję ok 2,5 dużego jabłka, ale można dać znacznie więcej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować). Przelać do blaszki (wielkość 40x25) wyłożonej folią aluminiową, papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 220 st. Prze studzić i posypać cukrem pudrem (niekoniecznie). Niestety w tej chwili nie mam zdjęcia, a wczoraj upiekłam to ciasto, ale zanim się obejrzałam, już go nie było, ale w niedługim czasie znowu je upiekę i zaraz zrobię fotkę i ją wkleję. Uwaga! Moja rada jest taka, aby nie używać do tego ciast żadnych margaryn, które są przeznaczone do smarowania, ponieważ ciasto robi się bardzo lejące i może nie wyjść, chodzi mi o margaryny w pudełkach, których zawartość wody to 70%. Najlepsze typowe do pieczenia. Jest to ciasto, które gości w moim domu od wielu wielu lat. Piekłam je już jak byłam nastolatką i zawsze powraca do łask. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto na owoce
Bottom