- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Ciasto na pierogi
60 dag mąki
troszkę więcej niż szklanka ciepłej wody
1 żółtko
szczypta soli
mniej niż 1/2 kostki masła
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy żółtko i sól.
2. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę.
3. Kiedy składniki się połączą, czas na sekret mojego ciasta - dodajemy miękkie masło i podsypując mąką wyrabiamy do czasu, aż stanie się gładkie.
4. Dzielimy kulę na ćwiartki - trzy części zawijamy w folię i odkładamy na bok, a jedną wałkujemy na cienki placek. Wycinamy kwadraty, trójkąty lub koła, nakładamy farsz, zlepiamy i wrzucamy pierogi na osolony wrzątek.

60 dag mąki
troszkę więcej niż szklanka ciepłej wody
1 żółtko
szczypta soli
mniej niż 1/2 kostki masła
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy żółtko i sól.
2. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę.
3. Kiedy składniki się połączą, czas na sekret mojego ciasta - dodajemy miękkie masło i podsypując mąką wyrabiamy do czasu, aż stanie się gładkie.
4. Dzielimy kulę na ćwiartki - trzy części zawijamy w folię i odkładamy na bok, a jedną wałkujemy na cienki placek. Wycinamy kwadraty, trójkąty lub koła, nakładamy farsz, zlepiamy i wrzucamy pierogi na osolony wrzątek.
Ostatnią edycję dokonał moderator: