- Wrz 3, 2008
- 1,371
- 0
- 0
Ciasto na słodkie pieczone pirożki ( bez drożdży)
Źródło przepisu:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...380&page=11
150 g twarożku typu quark (mniej rzadki jak serek homogenizowany, podobny do typowego twarożku fabrycznie mielonego)
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
75 g cukru
300 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g)
Wymieszać twarożek z mlekiem, cukrem, olejem i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać ją z masą twarożkową.
Nie zagniatać ciasta zbyt długo, bo będzie lepkie.
Wałkować, dowolnie wykrawać i nadziewać pierożki. Przed nałożeniem masy makowej smarowałam moje kółka białkiem, co by mi mak nie odstawał. Przed pieczeniem wierzch smarować żółtkiem. Piec w 180-200 С ok. 12-15 min do zarumienienia.
Gotowe pierożki studzić ma metalowej podstawce.
-----------------
Ja zrobilam od razu z podwojnej porcji, czesc ciasta przeznaczylam na 6 pirożków, reszte zuzylam jako spod i wierzch ciasta, ale chyba przesadzilam z masa makowa wiec siedzi w lodowce zeby dalo sie pokroic
Ciasto bylo baaaardzo ciezko wyrobic, ale moze dlatego ze dalam make typ 550, w sumie nie przeszkodzilo to w wypieku ale dlonie mnie bolaly
Aha i mase makowa do wypieku zrobilam z przepisu strucli makowej dziuni
Ciastka przypominają bułeczki drożdzowe, ale muszę przyznać, że dodatek serka działa naprawdę na korzyść, ciasto nawet surowe jest pyszne
Źródło przepisu:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...380&page=11
150 g twarożku typu quark (mniej rzadki jak serek homogenizowany, podobny do typowego twarożku fabrycznie mielonego)
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
75 g cukru
300 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia (10 g)
Wymieszać twarożek z mlekiem, cukrem, olejem i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać ją z masą twarożkową.
Nie zagniatać ciasta zbyt długo, bo będzie lepkie.
Wałkować, dowolnie wykrawać i nadziewać pierożki. Przed nałożeniem masy makowej smarowałam moje kółka białkiem, co by mi mak nie odstawał. Przed pieczeniem wierzch smarować żółtkiem. Piec w 180-200 С ok. 12-15 min do zarumienienia.
Gotowe pierożki studzić ma metalowej podstawce.

-----------------
Ja zrobilam od razu z podwojnej porcji, czesc ciasta przeznaczylam na 6 pirożków, reszte zuzylam jako spod i wierzch ciasta, ale chyba przesadzilam z masa makowa wiec siedzi w lodowce zeby dalo sie pokroic

Ciasto bylo baaaardzo ciezko wyrobic, ale moze dlatego ze dalam make typ 550, w sumie nie przeszkodzilo to w wypieku ale dlonie mnie bolaly

Aha i mase makowa do wypieku zrobilam z przepisu strucli makowej dziuni
Ciastka przypominają bułeczki drożdzowe, ale muszę przyznać, że dodatek serka działa naprawdę na korzyść, ciasto nawet surowe jest pyszne

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: