- Sie 21, 2006
- 53
- 0
- 0
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki dla 8-10 osób
350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub fillo)
400 g sera ricotta
200 g ziemniaków
300 g cukinii
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
jajko
4 łyżki oliwy extravergine
łyżka sezamu
sól i pieprz
Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku.
Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry; cukinię kroimy w talarki; gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut.
Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą; nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków; w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami - szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza około godziny.
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki dla 8-10 osób
350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub fillo)
400 g sera ricotta
200 g ziemniaków
300 g cukinii
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
jajko
4 łyżki oliwy extravergine
łyżka sezamu
sól i pieprz
Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku.
Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry; cukinię kroimy w talarki; gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut.
Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą; nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków; w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami - szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza około godziny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: