Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="giada" data-source="post: 408884" data-attributes="member: 2165"><p><span style="font-family: 'Georgia'">Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Czas przygotowania: 80 minut</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Składniki dla 8-10 osób</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub fillo) </span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">400 g sera ricotta </span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">200 g ziemniaków</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">300 g cukinii</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">pęczek pietruszki</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">ząbek czosnku</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">jajko</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">4 łyżki oliwy extravergine</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">łyżka sezamu</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">sól i pieprz</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. </span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry; cukinię kroimy w talarki; gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut.</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą; nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków; w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami - szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza około godziny.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="giada, post: 408884, member: 2165"] [font=Georgia]Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków Czas przygotowania: 80 minut Składniki dla 8-10 osób 350 g kruchego ciasta (można użyć ciasta francuskiego lub fillo) 400 g sera ricotta 200 g ziemniaków 300 g cukinii pęczek pietruszki ząbek czosnku jajko 4 łyżki oliwy extravergine łyżka sezamu sól i pieprz Umytą i osuszoną pietruszkę siekamy z obranym ząbkiem czosnku. Do miseczki z serem ricotta dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem, jajko, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry; cukinię kroimy w talarki; gotujemy na parze ziemniaki i cukinię przez kilka minut. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta w cienki płat i wyścielamy tortownicę posmarowaną oliwą; nakładamy pastę z sera ricotta, układamy talarki cukinii, nakładamy cienką warstwę pasty serowej i układamy plastry ziemniaków; w ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania się składników, na wysokość około 5 centymetrów. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, przykrywamy nim nadzienie i zamykamy ciasto palcami - szczypiemy brzegi, żeby się dobrze skleiło. Nakłuwamy widelcem wierzch i ostrym nożem nacinamy skośne linie, tworząc romby. Smarujemy pozostałą oliwą, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza około godziny.[/font] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Top
Bottom