Ciasto nalesnikowe z alkoholem*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Od kiedy tylko pamietam nalesniki u mnie w domu robione byly z maki , jaja i mleka ze sszczypta cukru- tylko taki przepis znalam i tak praktycznie zawsze robilam

Tutaj bardziej wyrafinowana wersja naszych nalesnikow- co ciekawe mimo sporej zawartosci alkoholu praktycznie go wogole nie czuc shock:

POlecam !!

1 1/2 szkl mleka
3 jaja
3lyzki cukru
1 l-czka soli
5 lyzek masla
1/2 szkl brandy( lub innego alkoholu)
1 l-czka waniliowego aromatu
1 szkl maki ( ja daje troche wiecej)

Do blendera wlozyc mleko i jaja- miksowac do momentu az sie pojawi piana( 10 sekund) . Nastepnie nastawic blender na niskie obroty dodajac w tym samym czasie cukieri sol. Spowortem ustawic blender na wysokie obroty na kilka sekund . Nastepnie nastaiwamy blender na male obroty i dodajemy maslo , brandy i wanilie- wszystko mieszamy przez kolejne 10-15 sekund.
Na smaym koncu wylaczamy blender, dodajamy za jednym razem cala make, wlaczamy blender i miksujemy az nie bedzie zadnych grudek .

Gotowe, teraz mazymy nasze nalesniczki

NAjlepiej smakuja z jablkowym lub morelowym dzemem

Pychotka
icon_smile.gif

Przepis zaczerpniety z epicurious.com

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
CYTATco ciekawe mimo sporej zawartosci alkoholu praktycznie go wogole nie czuc shock:
To czy nie "ekonomiczniej " wypić brendy p o nalesnikach ? :mrgreen:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
heheh, pewnie ze ekonomiczniej ale wtedy to ciasto nie bedzie takie samo. Musze sie przyznac ze to byl mojego Przemka pierwsze wykonany samodzielnie danko gdzue musial sledzic przepis i danie na medal

A jak ktos chce wiecej, to nalesniczki zawsze na koniec mozna jeszcze brandy popic :mrgreen: :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy