Od kiedy tylko pamietam nalesniki u mnie w domu robione byly z maki , jaja i mleka ze sszczypta cukru- tylko taki przepis znalam i tak praktycznie zawsze robilam
Tutaj bardziej wyrafinowana wersja naszych nalesnikow- co ciekawe mimo sporej zawartosci alkoholu praktycznie go wogole nie czuc shock:
POlecam !!
1 1/2 szkl mleka
3 jaja
3lyzki cukru
1 l-czka soli
5 lyzek masla
1/2 szkl brandy( lub innego alkoholu)
1 l-czka waniliowego aromatu
1 szkl maki ( ja daje troche wiecej)
Do blendera wlozyc mleko i jaja- miksowac do momentu az sie pojawi piana( 10 sekund) . Nastepnie nastawic blender na niskie obroty dodajac w tym samym czasie cukieri sol. Spowortem ustawic blender na wysokie obroty na kilka sekund . Nastepnie nastaiwamy blender na male obroty i dodajemy maslo , brandy i wanilie- wszystko mieszamy przez kolejne 10-15 sekund.
Na smaym koncu wylaczamy blender, dodajamy za jednym razem cala make, wlaczamy blender i miksujemy az nie bedzie zadnych grudek .
Gotowe, teraz mazymy nasze nalesniczki
NAjlepiej smakuja z jablkowym lub morelowym dzemem
Pychotka
Przepis zaczerpniety z epicurious.com
Tutaj bardziej wyrafinowana wersja naszych nalesnikow- co ciekawe mimo sporej zawartosci alkoholu praktycznie go wogole nie czuc shock:
POlecam !!
1 1/2 szkl mleka
3 jaja
3lyzki cukru
1 l-czka soli
5 lyzek masla
1/2 szkl brandy( lub innego alkoholu)
1 l-czka waniliowego aromatu
1 szkl maki ( ja daje troche wiecej)
Do blendera wlozyc mleko i jaja- miksowac do momentu az sie pojawi piana( 10 sekund) . Nastepnie nastawic blender na niskie obroty dodajac w tym samym czasie cukieri sol. Spowortem ustawic blender na wysokie obroty na kilka sekund . Nastepnie nastaiwamy blender na male obroty i dodajemy maslo , brandy i wanilie- wszystko mieszamy przez kolejne 10-15 sekund.
Na smaym koncu wylaczamy blender, dodajamy za jednym razem cala make, wlaczamy blender i miksujemy az nie bedzie zadnych grudek .
Gotowe, teraz mazymy nasze nalesniczki
NAjlepiej smakuja z jablkowym lub morelowym dzemem
Pychotka

Przepis zaczerpniety z epicurious.com