Ciasto orzechowe z chrupiącą polewą

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,817
4,872
113
Nie zapisałam skąd mam ten przepis, ale ciasto robiłam kilka razy, bo jest szybkie, proste i smaczne, a przez tę polewę dość oryginalne. Ostatnio występowało u mnie w charakterze wielkanocnego mazurka.
icon_smile.gif

Proporcja na niewielką blaszkę lub tortownicę 24 cm.
Ciasto:
15 dkg miękkiego masła ucieram na puch, ubijam pianę z 3 białek i 4 łyżek cukru, łączę delikatnie z 1 szklanką startych orzechów włoskich i połową szklanki mąki. Przekładam do formy, piekę pół godziny w 160*C (140 termoobieg).
Polewa
3 żółtka mieszam z 5 łyżkami drobnego cukru (polecam demerarę) i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego oraz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Upieczone ciasto wyjmuję z pieca, szybko smaruję przygotowaną polewą, układam połówki orzechów i wstawiam do pieca na około 5 minut. Cukier z polewy nie rozpuszcza się całkowicie, ale to tylko dodaje polewie przyjemnej chrupkości.
Jak się ktoś chce pobawić, może orzechy przeznaczone do dekoracji przesmażyć na patelni z łyżką miodu. Będą lśniące i słodkie. Można w ogóle nie dekorować ciasta i tez będzie smaczne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Robiłam ostatnio, ciekawa efektu tej pianki żółtkowej. Placek smakowo niezły, ale polewy drugiej raz nie zrobie. Nie lezy mi
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy