Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto orzechowe z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="panidomu" data-source="post: 993240" data-attributes="member: 14888"><p>Ciasto orzechowe z jabłkami</p><p></p><p></p><p></p><p>30 dag mąki, 20 dag masła, 5 dag cukru, 15 dag mielonych orzechów laskowych, 2 żółtka, szczypta mielonych goździków, cynamonu i soli, 1 kg kwaśnych jabłek, po 5-6 łyżek marmolady i dżemu morelowego, 2 łyżki posiekanych migdałów.</p><p></p><p> </p><p>Przepis: </p><p></p><p>Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami, mielonymi goździkami, cynamonem oraz solą. Dodać zwiórkowane masło oraz żółtka. Siekać nożem, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto szybko zagnieść czubkami palców, przełożyć na dobrze natłuszczoną blachę, lekko docisnąć, wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne za pomocą specjalnego wycinaka, pokroić na krążki grubości 2 cm, ułożyć na cieście. Otwory w jabłkach napełnić lekko podgrzaną marmoladą. Ciasto piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Jabłka posmarować podgrzanym dżemem morelowym i udekorować posiekanymi migdałami. Ostudzić i pokroić na porcje. Kiedy ciasto wystygnie, możesz je polać niewielką ilością tężejącej galaretki owocowej i wstawić na godzinę do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="panidomu, post: 993240, member: 14888"] Ciasto orzechowe z jabłkami 30 dag mąki, 20 dag masła, 5 dag cukru, 15 dag mielonych orzechów laskowych, 2 żółtka, szczypta mielonych goździków, cynamonu i soli, 1 kg kwaśnych jabłek, po 5-6 łyżek marmolady i dżemu morelowego, 2 łyżki posiekanych migdałów. Przepis: Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami, mielonymi goździkami, cynamonem oraz solą. Dodać zwiórkowane masło oraz żółtka. Siekać nożem, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto szybko zagnieść czubkami palców, przełożyć na dobrze natłuszczoną blachę, lekko docisnąć, wstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne za pomocą specjalnego wycinaka, pokroić na krążki grubości 2 cm, ułożyć na cieście. Otwory w jabłkach napełnić lekko podgrzaną marmoladą. Ciasto piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Jabłka posmarować podgrzanym dżemem morelowym i udekorować posiekanymi migdałami. Ostudzić i pokroić na porcje. Kiedy ciasto wystygnie, możesz je polać niewielką ilością tężejącej galaretki owocowej i wstawić na godzinę do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto orzechowe z jabłkami
Top
Bottom