Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto orzechowe z Perigordu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1667608" data-attributes="member: 956"><p>Przepis znaleziony kilka lat temu na forum Galeria Potraw <a href="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138800316,138800316.html?wv.x=2" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138800...316.html?wv.x=2</a> </p><p></p><p>[ATTACH=full]99654[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]99653[/ATTACH]</p><p></p><p><em>Składniki </em>(na okrągłą formę o średnicy 22 cm): </p><p>150 g drobnego cukru </p><p>100 g miękkiego masła </p><p>150 g orzechów włoskich (waga bez skorupek) </p><p>40 g mąki pszennej </p><p>3 jajka </p><p>szczypta soli </p><p>25 ml rumu </p><p>ewentualnie polewa czekoladowa z 115 g czekolady 55% + 25 g masła lub lukier z likierem orzechowym (200 g cukru pudru + likier orzechowy)</p><p></p><p><em>Wykonanie:</em> </p><p>1. Nagrzać piekarnik do 150°C z termoobiegiem</p><p>2. Drobno posiekać orzechy w blenderze (albo ręcznie, nożem) i wymieszać je z połową cukru (75 g). </p><p>3. Drugą połowę cukru (75 g) utrzeć z masłem. </p><p>4. Dodać orzechy z cukrem, wymieszać (można mikserem). </p><p>5. Nadal miksując, dodawać po jednym jajku, a potem mąkę, sól i rum, </p><p>Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy i piec 40-50 minut w 150°C z termoobiegiem </p><p></p><p><em>Uwagi autorki: </em></p><p>1. Użyłam zwykłej okrągłej formy i miałam kłopoty z wyjęciem ciasta. (Boki odeszły ładnie, spód nie chciał.) Lepiej użyć tortownicy. </p><p>2. Ciasto wychodzi płaskie. Nie martwcie się, takie ma być, takie jest w oryginale. </p><p>3. Polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, wilgotne, bardzo orzechowe i robi się je 10 minut. </p><p></p><p><strong>Moje uwagi</strong>: chyba można wymieszać tylko żółtka, a białka ubić i dodać pianę na końcu. Tak ja zrobiłam. Lukier zrobiłam z cukru pudru, likieru Frangelico i odrobiny bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej. Piekłam w kwadratowej formie (20x20) wyłożonej papierem na krzyż z wystającymi ponad brzegi końcami papieru, żeby można było łatwo wyjąć po upieczeniu. </p><p></p><p>źródło: <a href="https://www.elle.fr/Elle-a-Table/Recettes-de-cuisine/Gateau-aux-noix-du-Perigord-2075282" target="_blank">https://www.elle.fr/Elle-a-Table/Recettes-d...erigord-2075282</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1667608, member: 956"] Przepis znaleziony kilka lat temu na forum Galeria Potraw [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138800316,138800316.html?wv.x=2"]http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138800...316.html?wv.x=2[/URL] [ATTACH=full]99654[/ATTACH] [ATTACH=full]99653[/ATTACH] [I]Składniki [/I](na okrągłą formę o średnicy 22 cm): 150 g drobnego cukru 100 g miękkiego masła 150 g orzechów włoskich (waga bez skorupek) 40 g mąki pszennej 3 jajka szczypta soli 25 ml rumu ewentualnie polewa czekoladowa z 115 g czekolady 55% + 25 g masła lub lukier z likierem orzechowym (200 g cukru pudru + likier orzechowy) [I]Wykonanie:[/I] 1. Nagrzać piekarnik do 150°C z termoobiegiem 2. Drobno posiekać orzechy w blenderze (albo ręcznie, nożem) i wymieszać je z połową cukru (75 g). 3. Drugą połowę cukru (75 g) utrzeć z masłem. 4. Dodać orzechy z cukrem, wymieszać (można mikserem). 5. Nadal miksując, dodawać po jednym jajku, a potem mąkę, sól i rum, Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy i piec 40-50 minut w 150°C z termoobiegiem [I]Uwagi autorki: [/I] 1. Użyłam zwykłej okrągłej formy i miałam kłopoty z wyjęciem ciasta. (Boki odeszły ładnie, spód nie chciał.) Lepiej użyć tortownicy. 2. Ciasto wychodzi płaskie. Nie martwcie się, takie ma być, takie jest w oryginale. 3. Polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, wilgotne, bardzo orzechowe i robi się je 10 minut. [B]Moje uwagi[/B]: chyba można wymieszać tylko żółtka, a białka ubić i dodać pianę na końcu. Tak ja zrobiłam. Lukier zrobiłam z cukru pudru, likieru Frangelico i odrobiny bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej. Piekłam w kwadratowej formie (20x20) wyłożonej papierem na krzyż z wystającymi ponad brzegi końcami papieru, żeby można było łatwo wyjąć po upieczeniu. źródło: [URL="https://www.elle.fr/Elle-a-Table/Recettes-de-cuisine/Gateau-aux-noix-du-Perigord-2075282"]https://www.elle.fr/Elle-a-Table/Recettes-d...erigord-2075282[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto orzechowe z Perigordu
Top
Bottom