Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto orzechowe z syropem cytrynowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Liska" data-source="post: 30518" data-attributes="member: 207"><p>Przepis pochodzi z książki "Cakes" women's weekly cookbooks</p><p></p><p>200 g orzechów włoskich</p><p>125 g miękkiego masła</p><p>3 łyżeczki skórki cytrynowej (polecam firmy Kotanyi)</p><p>150 g cukru (najlepiej brązowego)</p><p>1 jajko</p><p>2 łyżki brandy (opcjonalnie)</p><p>100 g mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>- tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać tartą bułką</p><p></p><p>- Orzechy zmiksować lub posiekać</p><p></p><p>- masło, skórkę cytr., cukier i jajko ubić mikserem. Dodać brandy, orzechy, mąkę i proszek. przełożyć do tortownicy.</p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. wstawić ciasto do nagrzanego i piec ok. 1 godz.</p><p></p><p><u>syrop</u>: 60 ml soku z cytryny i 55 g cukru rozpuścić w garnuszku na malutkim ogniu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, polać syropem (jak jeszcze jest w tortownicy), przykryć folią aluminiową do momentu aż ostygnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Liska, post: 30518, member: 207"] Przepis pochodzi z książki "Cakes" women's weekly cookbooks 200 g orzechów włoskich 125 g miękkiego masła 3 łyżeczki skórki cytrynowej (polecam firmy Kotanyi) 150 g cukru (najlepiej brązowego) 1 jajko 2 łyżki brandy (opcjonalnie) 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia - tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać tartą bułką - Orzechy zmiksować lub posiekać - masło, skórkę cytr., cukier i jajko ubić mikserem. Dodać brandy, orzechy, mąkę i proszek. przełożyć do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. wstawić ciasto do nagrzanego i piec ok. 1 godz. [U]syrop[/U]: 60 ml soku z cytryny i 55 g cukru rozpuścić w garnuszku na malutkim ogniu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, polać syropem (jak jeszcze jest w tortownicy), przykryć folią aluminiową do momentu aż ostygnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto orzechowe z syropem cytrynowym
Top
Bottom