- Wrz 17, 2004
- 1,305
- 0
- 0
Ciasto :
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka , 2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
na polewę orzechową :
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
krem I :
1 opakowanie budyniu śmietankowego
krem II:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie :
Mąkę wymieszać z sodą, posiekaż z margaryną , dodać pozostałe skłądniki, zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części. Upiec trzy placki , przy czym na jeden wylać przed pieczeniem gorącą polewę orzechową . Ugotować budyń ( zużyć 1/3 mleka mniej niż w przepisie), ostudzić . Wstawić puszkę mleka do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Tak otrzymany karmel przestudzić. Na jeden upieczony i przestudzony placek nałożyć budyń, przykryc drugim, posmarować karmelem i nakryć plackiem z polewą orzechową .
Taki przepis znalazłam
Fajny tylko ja bym jeszcze ten budyń i karmel przed przełożeniem ciasta utarła z masłem
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka , 2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
na polewę orzechową :
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
krem I :
1 opakowanie budyniu śmietankowego
krem II:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie :
Mąkę wymieszać z sodą, posiekaż z margaryną , dodać pozostałe skłądniki, zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części. Upiec trzy placki , przy czym na jeden wylać przed pieczeniem gorącą polewę orzechową . Ugotować budyń ( zużyć 1/3 mleka mniej niż w przepisie), ostudzić . Wstawić puszkę mleka do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Tak otrzymany karmel przestudzić. Na jeden upieczony i przestudzony placek nałożyć budyń, przykryc drugim, posmarować karmelem i nakryć plackiem z polewą orzechową .
Taki przepis znalazłam

