- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Podaję obiecany AgusiH przepis na ciasto orzechowo kokosowe:
orzechowe:
8 jajek
8-10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
8 łyżek cukru
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru wciąż ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i bułką tartą, na koniec wsypać orzechy. Dokładnie ale delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Upiec sprawdzając patyczkiem.Wystudzić.
Kokosowe:
6 białek ( ja użyłam białka, które mi zostały od innego ciasta)
pół szkl. cukru
8-10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać mąkę z proszkiem i kokos. Wylać na blachę (taką samą jak ciasto orzechowe) Upiec i ostudzić.
Placki upiekłam dzień wcześniej, na drugi dzień przełożyłam masą z utartego z masłem ugotowanego na gęsto( w puszce) mleka skondensowanego. Jednak to połączenie niezbyt mi posmakowało, ciasto było trochę za słodkie i masa za bardzo maślana wyszła. Myślę, że lepiej zrobić inną masę.
Korzystałam z przepisów z broszurki " Babeczka" i tam jest taka masa, brzoskwiniowa:
25 dag masła
3 łyżki cukru pudru
6 żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 duża puszka brzoskwiń
Sok z brzoskwiń przelać do naczynia w części rozprowadzioć mąkę. Resztę soku zagotować, wlać na wrzątek sok z mąką, ugotować kisiel. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku, gdy masa jest już jednolita dodawać po łyżce kisiel wciąż ucierając. Brzoskwinie drobno pokroić i dodać do masy.
Ja tej masy nie robiłam więc nie wiem jaka wychodzi.
orzechowe:
8 jajek
8-10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
8 łyżek cukru
6 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru wciąż ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i bułką tartą, na koniec wsypać orzechy. Dokładnie ale delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Upiec sprawdzając patyczkiem.Wystudzić.
Kokosowe:
6 białek ( ja użyłam białka, które mi zostały od innego ciasta)
pół szkl. cukru
8-10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać mąkę z proszkiem i kokos. Wylać na blachę (taką samą jak ciasto orzechowe) Upiec i ostudzić.
Placki upiekłam dzień wcześniej, na drugi dzień przełożyłam masą z utartego z masłem ugotowanego na gęsto( w puszce) mleka skondensowanego. Jednak to połączenie niezbyt mi posmakowało, ciasto było trochę za słodkie i masa za bardzo maślana wyszła. Myślę, że lepiej zrobić inną masę.
Korzystałam z przepisów z broszurki " Babeczka" i tam jest taka masa, brzoskwiniowa:
25 dag masła
3 łyżki cukru pudru
6 żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 duża puszka brzoskwiń
Sok z brzoskwiń przelać do naczynia w części rozprowadzioć mąkę. Resztę soku zagotować, wlać na wrzątek sok z mąką, ugotować kisiel. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku, gdy masa jest już jednolita dodawać po łyżce kisiel wciąż ucierając. Brzoskwinie drobno pokroić i dodać do masy.
Ja tej masy nie robiłam więc nie wiem jaka wychodzi.