Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
ciasto orzechowo-kokosowe z kremem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 223686" data-attributes="member: 90"><p>Podaję obiecany AgusiH przepis na ciasto orzechowo kokosowe:</p><p></p><p><u>orzechowe:</u></p><p>8 jajek</p><p>8-10 łyżek zmielonych orzechów włoskich</p><p>8 łyżek cukru</p><p>6 łyżek bułki tartej</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru wciąż ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i bułką tartą, na koniec wsypać orzechy. Dokładnie ale delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Upiec sprawdzając patyczkiem.Wystudzić.</p><p></p><p><u>Kokosowe:</u></p><p>6 białek ( ja użyłam białka, które mi zostały od innego ciasta)</p><p>pół szkl. cukru</p><p>8-10 dag wiórek kokosowych</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.</p><p>Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać mąkę z proszkiem i kokos. Wylać na blachę (taką samą jak ciasto orzechowe) Upiec i ostudzić.</p><p></p><p>Placki upiekłam dzień wcześniej, na drugi dzień przełożyłam masą z utartego z masłem ugotowanego na gęsto( w puszce) mleka skondensowanego. Jednak to połączenie niezbyt mi posmakowało, ciasto było trochę za słodkie i masa za bardzo maślana wyszła. Myślę, że lepiej zrobić inną masę.</p><p>Korzystałam z przepisów z broszurki " Babeczka" i tam jest taka masa, brzoskwiniowa:</p><p>25 dag masła</p><p>3 łyżki cukru pudru</p><p>6 żółtek</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>1 łyżka mąki pszennej</p><p>1 duża puszka brzoskwiń</p><p>Sok z brzoskwiń przelać do naczynia w części rozprowadzioć mąkę. Resztę soku zagotować, wlać na wrzątek sok z mąką, ugotować kisiel. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku, gdy masa jest już jednolita dodawać po łyżce kisiel wciąż ucierając. Brzoskwinie drobno pokroić i dodać do masy.</p><p>Ja tej masy nie robiłam więc nie wiem jaka wychodzi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 223686, member: 90"] Podaję obiecany AgusiH przepis na ciasto orzechowo kokosowe: [U]orzechowe:[/U] 8 jajek 8-10 łyżek zmielonych orzechów włoskich 8 łyżek cukru 6 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru wciąż ubijając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i bułką tartą, na koniec wsypać orzechy. Dokładnie ale delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Upiec sprawdzając patyczkiem.Wystudzić. [U]Kokosowe:[/U] 6 białek ( ja użyłam białka, które mi zostały od innego ciasta) pół szkl. cukru 8-10 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać mąkę z proszkiem i kokos. Wylać na blachę (taką samą jak ciasto orzechowe) Upiec i ostudzić. Placki upiekłam dzień wcześniej, na drugi dzień przełożyłam masą z utartego z masłem ugotowanego na gęsto( w puszce) mleka skondensowanego. Jednak to połączenie niezbyt mi posmakowało, ciasto było trochę za słodkie i masa za bardzo maślana wyszła. Myślę, że lepiej zrobić inną masę. Korzystałam z przepisów z broszurki " Babeczka" i tam jest taka masa, brzoskwiniowa: 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 duża puszka brzoskwiń Sok z brzoskwiń przelać do naczynia w części rozprowadzioć mąkę. Resztę soku zagotować, wlać na wrzątek sok z mąką, ugotować kisiel. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku, gdy masa jest już jednolita dodawać po łyżce kisiel wciąż ucierając. Brzoskwinie drobno pokroić i dodać do masy. Ja tej masy nie robiłam więc nie wiem jaka wychodzi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
ciasto orzechowo-kokosowe z kremem
Bottom