To jest bardzo łatwe do zrobienia ciasto. Może być bazą do pasztecików i róznego rodzaju ciastek.
1/2 kg mąki
2 kostki masla (200g)
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
2 żółtka
Drożdże rozcieramy ze śmietaną w miseczce.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kawałki masło i siekamy. Do tego dodajemy żółtka i drożdże ze smietaną.
Zagniatamy ciasto i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty i nadziewamy czym chcemy (na słodko lub na slono).
Pieczemy to co nam wyszło w temp. 200 stopni na złoto.
1/2 kg mąki
2 kostki masla (200g)
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
2 żółtka
Drożdże rozcieramy ze śmietaną w miseczce.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kawałki masło i siekamy. Do tego dodajemy żółtka i drożdże ze smietaną.
Zagniatamy ciasto i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty i nadziewamy czym chcemy (na słodko lub na slono).
Pieczemy to co nam wyszło w temp. 200 stopni na złoto.