3 jaja
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Suche składniki połączyć ze sobą oprócz cukru. Jaja ubić z cukrem, dodać mleko i delikatnie połączyć. Dodawać porcjami suche składniki i dokładnie połaczyć. Dodać dżem (ja go jeszcze przecieram przez sitko, żeby nie było pestek) i znowu połączyć dokładnie. Piec w 180 stopniach aż do upieczenia, ja piekę około 1 godziny (zależy od piekarnika).
Używam tego ciasta do wypieku Mikołaja Cynamon i goździki można zamienić 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej, jeżeli chce się uzyskać bardziej aromatyczne ciasto można wsypać cała torebke przyprawy.
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
Suche składniki połączyć ze sobą oprócz cukru. Jaja ubić z cukrem, dodać mleko i delikatnie połączyć. Dodawać porcjami suche składniki i dokładnie połaczyć. Dodać dżem (ja go jeszcze przecieram przez sitko, żeby nie było pestek) i znowu połączyć dokładnie. Piec w 180 stopniach aż do upieczenia, ja piekę około 1 godziny (zależy od piekarnika).
Używam tego ciasta do wypieku Mikołaja Cynamon i goździki można zamienić 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej, jeżeli chce się uzyskać bardziej aromatyczne ciasto można wsypać cała torebke przyprawy.
