- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Nie znam niestety źródła przepisu, bo przepisałam go z jakiejś gazety z przepisami 15 lat temu albo i dawniej. Robię to ciasto często na święta, bo pomarańcze i orzechy jakoś mi się tak świątecznie kojarzą.
Składniki:
30 dag masła lub margaryny (u mnie masło)
30 dag cukru
5 jajek
12 łyżek soku z pomarańczy (potrzebne będą 2 pomarańcze)
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mielonych orzechów laskowych
20 dag cukru pudru
skórka starta z jednej pomarańczy
dodatkowo:
tłuszcz i tarta bułka do formy
skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (najlepiej mikserem). Nadal ucierając dodać do masy jajka, a następnie 4 łyżki soku z pomarańczy i startą skórkę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i orzechy laskowe, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszcze i wysypanej tartą bułką. Piec w temp. 180 st.C około 20 minut (sprawdzić patyczkiem, czy upieczone).
Po upieczeniu gorące ciasto ponakłuwać kilkakrotnie wykałaczką i skropić 4 łyżkami soku z pomarańczy. Pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i reszty soku pomarańczowego i udekorować skórką pomarańczową.
Uwagi: moja blaszka ma wymiary 23x37 cm. Ciasto nie wychodzi wysokie - jakieś 3,5 - 4 cm.
Smacznego
Składniki:
30 dag masła lub margaryny (u mnie masło)
30 dag cukru
5 jajek
12 łyżek soku z pomarańczy (potrzebne będą 2 pomarańcze)
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mielonych orzechów laskowych
20 dag cukru pudru
skórka starta z jednej pomarańczy
dodatkowo:
tłuszcz i tarta bułka do formy
skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (najlepiej mikserem). Nadal ucierając dodać do masy jajka, a następnie 4 łyżki soku z pomarańczy i startą skórkę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i orzechy laskowe, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszcze i wysypanej tartą bułką. Piec w temp. 180 st.C około 20 minut (sprawdzić patyczkiem, czy upieczone).
Po upieczeniu gorące ciasto ponakłuwać kilkakrotnie wykałaczką i skropić 4 łyżkami soku z pomarańczy. Pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Ciasto polać lukrem zrobionym z cukru pudru i reszty soku pomarańczowego i udekorować skórką pomarańczową.
Uwagi: moja blaszka ma wymiary 23x37 cm. Ciasto nie wychodzi wysokie - jakieś 3,5 - 4 cm.
Smacznego
