- Sty 2, 2008
- 13,187
- 7,894
- 113
Niby zwykłe ucierane ciasto, ale ma w sobie to coś
Jest bardzo wilgotne, bo nasączone sokiem pomarańczowym. Przepis pochodzi z jakiegoś starego czasopisma, niestety nie wiem, z jakiego, bo przepisany do zeszytu.
Ciasto pomarańczowe z orzechami laskowymi
30 dag masła (w przepisie było "lub margaryny", ale ja nie lubię)
30 dag cukru
5 jaj
12 łyżek soku pomarańczowego (z 3 małych pomarańczy)
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mielonych orzechów laskowych
skórka starta z jednej pomarańczy
20 dag cukru pudru (na lukier)
tłuszcz i tarta bułka do formy
ew. skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Domieszać do masy jaja, dodając po jednym. Domieszać 4 łyżki soku z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, dodać do masy, wymieszać. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (albo wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temp. 180oC ok. 20 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto ponakłuwać kilkakrotnie drewnianą wykałaczką i skropić ciasto 4 łyżkami soku z pomarańczy. Pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Zmieszać cukier puder z pozostałym sokiem z pomarańczy i posmarować nim wystudzone ciasto. Można udekorować skórką pomarańczową.
I jeszcze zdjęcie, ale robione na szybko, bo w domu nie mam dobrego światła i musiałam wyjść na taras, a tam zimno, więc czym prędzej uciekałam do domu.

Ciasto pomarańczowe z orzechami laskowymi
30 dag masła (w przepisie było "lub margaryny", ale ja nie lubię)
30 dag cukru
5 jaj
12 łyżek soku pomarańczowego (z 3 małych pomarańczy)
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mielonych orzechów laskowych
skórka starta z jednej pomarańczy
20 dag cukru pudru (na lukier)
tłuszcz i tarta bułka do formy
ew. skórka pomarańczowa do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Domieszać do masy jaja, dodając po jednym. Domieszać 4 łyżki soku z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, dodać do masy, wymieszać. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (albo wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temp. 180oC ok. 20 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto ponakłuwać kilkakrotnie drewnianą wykałaczką i skropić ciasto 4 łyżkami soku z pomarańczy. Pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Zmieszać cukier puder z pozostałym sokiem z pomarańczy i posmarować nim wystudzone ciasto. Można udekorować skórką pomarańczową.
I jeszcze zdjęcie, ale robione na szybko, bo w domu nie mam dobrego światła i musiałam wyjść na taras, a tam zimno, więc czym prędzej uciekałam do domu.