Ciasto pomarańczowe z orzechami laskowymi

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,187
7,894
113
Niby zwykłe ucierane ciasto, ale ma w sobie to coś
icon_smile.gif
Jest bardzo wilgotne, bo nasączone sokiem pomarańczowym. Przepis pochodzi z jakiegoś starego czasopisma, niestety nie wiem, z jakiego, bo przepisany do zeszytu.

Ciasto pomarańczowe z orzechami laskowymi

30 dag masła (w przepisie było "lub margaryny", ale ja nie lubię)
30 dag cukru
5 jaj
12 łyżek soku pomarańczowego (z 3 małych pomarańczy)
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mielonych orzechów laskowych
skórka starta z jednej pomarańczy
20 dag cukru pudru (na lukier)
tłuszcz i tarta bułka do formy
ew. skórka pomarańczowa do dekoracji

Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Domieszać do masy jaja, dodając po jednym. Domieszać 4 łyżki soku z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, dodać do masy, wymieszać. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (albo wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w temp. 180oC ok. 20 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto ponakłuwać kilkakrotnie drewnianą wykałaczką i skropić ciasto 4 łyżkami soku z pomarańczy. Pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Zmieszać cukier puder z pozostałym sokiem z pomarańczy i posmarować nim wystudzone ciasto. Można udekorować skórką pomarańczową.

I jeszcze zdjęcie, ale robione na szybko, bo w domu nie mam dobrego światła i musiałam wyjść na taras, a tam zimno, więc czym prędzej uciekałam do domu.
pomarańczowe.JPG

Załączniki

• pomarańczowe.JPG
    pomarańczowe.JPG
    114.1 KB · Wyświetleń: 35

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,187
7,894
113
Mam nadzieję, że Ci posmakuje. Ja je bardzo lubię, mimo że raczej "nieciastowa" jestem.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Anka, na jaką to foremkę? Raczej płaskie niż wysokie ma być, tak? Serio 20 minut wystarczy?

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,187
7,894
113
Wymiary mojej blachy to 33 cm × 22,9 cm. Ciasto jest niewysokie, około 4 cm, więc pewnie przez to tak krótko się je piecze, ja w każdym razie piekę przepisowe 20 minut.
Uwaga: jest bardzo słodkie, nie jakiś ulepek, ale słodkie, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast, to pewnie można trochę ściąć cukier w cieście, albo mniej lukru dać na wierzch. Ja lubię słodkie, więc nie próbowałam ograniczać cukru
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,187
7,894
113
Po kolejnej degustacji dochodzę do wniosku, że największą słodycz ten lukier daje.

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
A ja zaczęłam czytać składniki i przy cukrze pomyślało mi się ' Joanna da najwyżej 20dkg
icon_biggrin.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Siedzi w piekarniku. Cukru dałam 250 g, ale przy wylizywaniu miski stwierdziłam, że można było dać więcej.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Zaplanowałam je na sylwestra, ale w wersji cytrynowej bo mam bardzo dużo cytryn. Kilka razy dokupywałam, bo bałam się, że zabraknie, aż zostałam ze sporym zapasem. Może jeszcze dodam trochę pistacji? Gdzieś mi się w oczy rzuciło takie cytrynowo - pistacjowe...

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Degustację robię. Wyszło mi ciut za suche, mimo iż nasączyłam większą ilością soku niż w przepisie. Ale smaczne. Lukier zrobiłam tylko z 50 g cukru. Stwierdziłam, że pół kilograma cukru w jednym cieście to leciutka przesada
icon_smile.gif

Joanno, to? https://mojewypieki.com/przepis/ciasto-pistacjowo-cytrynowe
Chyba Margot niedawno je piekła.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Właśnie zjadam ostatni kawałek. Wrażenie suchości było tylko na początku. W ogóle im mniej go było (znaczy ciasta, nie wrażenia), tym było lepsze. Recenzje zebrało bardzo dobre. Na pewno będę powtarzać. Dzięki, Anka, za przepis!

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
yrsa @ 23 Dec 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1687911Degustację robię. Wyszło mi ciut za suche, mimo iż nasączyłam większą ilością soku niż w przepisie. Ale smaczne. Lukier zrobiłam tylko z 50 g cukru. Stwierdziłam, że pół kilograma cukru w jednym cieście to leciutka przesada
icon_smile.gif

Joanno, to? https://mojewypieki.com/przepis/ciasto-pistacjowo-cytrynowe
Chyba Margot niedawno je piekła.
Pistacjowe jest pyszne, cukru wiadomo ciut mniej , bo ja jak Joanno ,ty wole mniej niż więcej
icon_mrgreen.gif
-140g daję.
Jak się ma piękne pistacje to cudne w kolorze w gratisie
lecker.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Piekłam je teraz dla córki, która z jajkami wojuje, a pistacje uwielbia.
Wyszło za mokre, za słodkie i tak mocno cytrynowe, że smak pistacji zaginął. Do tego ten obłędnie słodki cytrynowy lukier...
Zdecydowanie do powtórzenia . Najlepiej w formie muffinek, z podprażonymi pistacjami w sporych kawałkach do środka oprócz mielonych na mąkę. Oszczędniej soku i raczej bez lukru, może ciut cukru pudru dla dekoracji.

A, do ciasta dałam 50 g cukru mniej, do lukru wzięłam tylko dwie łyżki cukru pudru, a i tak był za słodki.

Ogromnie dziekuję mirabbelce za odnalezienie postu!
anbetung.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Nie wiem, co Ty chcesz od tego zdjęcia, nie daj buk go nie usuwaj! Ciasto wygląda super.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
A jakich pistacji używałyście, aby było pięknie zielone? Mam na myśli, skąd, z jakiego sklepu ...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy