Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto pomarańczowo - cytrynowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 782450" data-attributes="member: 1024"><p><strong>CIASTO POMARAŃCZOWO -CYTRYNOWE </strong></p><p></p><p>Przepis Renaty Pacer z książki &quot;Kuchnia to moje hobby&quot;</p><p></p><p><strong>Ciasto: </strong></p><p>175 g margaryny lub masła roślinnego </p><p>175 g cukru </p><p>3 jajka </p><p>sok i skórka otarta z cytryny </p><p>5 łyżek dżemu pomarańczowego </p><p>200 g mąki tortowej </p><p>łyżeczka proszku do pieczenia </p><p>50 g umytych rodzynków </p><p></p><p><strong>Glazura kakaowa: </strong></p><p>100 g cukru -pudru </p><p>2 łyżeczki kakao </p><p>kilka łyżeczek wrzątku </p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Sparzyć i wysuszyć cytrynę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. </p><p>Ubić margarynę z cukrem, dodać po jednym - jaja, dżem, przesianą z proszkiem mąkę, sok i skórkę z cytryny. </p><p>Obsypać mąką rodzynki i dodać do ciasta. Wymieszać. Przełożyć do foremki, piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzić 5 minut, wyłożyć na arkusz folii aluminiowej, wystudzić. Do kubeczka wsypać cukier -puder, dodać kakao i tyle wrzątku, by glazura miała konsystencję gęstej śmietanki. Wystudzony placek posmarować glazurą ( spód i boki). Wstawić na 30 min. do lodówki. Potem wyjąć, ciasto szczelnie zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka dni. W czasie leżakowania w lodówce ciasto wilgotnieje i nabiera smaku. Im starsze, tym lepsze. <strong>Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni! </strong></p><p></p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Piekłam je ostatnio dość dawno, ale pamiętam, że zamiast rodzynek dawałam orzechy i zamiast margaryny masło.</p><p>Dużą zaletą jest możliwość przygotowania go kilka dni przed podaniem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 782450, member: 1024"] [B]CIASTO POMARAŃCZOWO -CYTRYNOWE [/B] Przepis Renaty Pacer z książki "Kuchnia to moje hobby" [B]Ciasto: [/B] 175 g margaryny lub masła roślinnego 175 g cukru 3 jajka sok i skórka otarta z cytryny 5 łyżek dżemu pomarańczowego 200 g mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g umytych rodzynków [B]Glazura kakaowa: [/B] 100 g cukru -pudru 2 łyżeczki kakao kilka łyżeczek wrzątku [B]Wykonanie:[/B] Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Foremkę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Sparzyć i wysuszyć cytrynę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Ubić margarynę z cukrem, dodać po jednym - jaja, dżem, przesianą z proszkiem mąkę, sok i skórkę z cytryny. Obsypać mąką rodzynki i dodać do ciasta. Wymieszać. Przełożyć do foremki, piec ok. 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika studzić 5 minut, wyłożyć na arkusz folii aluminiowej, wystudzić. Do kubeczka wsypać cukier -puder, dodać kakao i tyle wrzątku, by glazura miała konsystencję gęstej śmietanki. Wystudzony placek posmarować glazurą ( spód i boki). Wstawić na 30 min. do lodówki. Potem wyjąć, ciasto szczelnie zawinąć w folię i schować do lodówki na kilka dni. W czasie leżakowania w lodówce ciasto wilgotnieje i nabiera smaku. Im starsze, tym lepsze. [B]Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni! [/B] Moje uwagi: Piekłam je ostatnio dość dawno, ale pamiętam, że zamiast rodzynek dawałam orzechy i zamiast margaryny masło. Dużą zaletą jest możliwość przygotowania go kilka dni przed podaniem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto pomarańczowo - cytrynowe
Top
Bottom