- Cze 26, 2008
- 14
- 0
- 0
Składniki na spód:
75 g utartego parmezanu
1 białko
100 g masła
200 g mąki
2 spore szczypty soli
Składniki na farsz
100 g fety
100 g mozarelli
5 – 6 pomidorów
140 ml gęstej śmietany 18 %
100 ml śmietanki słodkiej 18 %
3 całe jajka
1 żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy (20 – 23 cm) obkładając również boki na wysokość 2 – 2,5 cm. Śmietany mieszamy ze sobą, dodajemy jajka i łączymy wszystko. Następnie dodajemy pokruszoną fetę i drobno pokrojona mozarellę. Doprawiamy do smaku gałka, pieprzem i dodajemy ok. pół łyżeczki soli. Pomidory kroimy w plastry ok. 1 cm i okładamy na cieście tak, żeby na siebie zachodziły. Zalewamy śmietaną z serami i jajkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 40 – 45 minut. Dobre na ciepło jako danie obiadowe, ale równie dobre na zimno. Ideale pasuje do tego ciasta roszponka z winegretem.

75 g utartego parmezanu
1 białko
100 g masła
200 g mąki
2 spore szczypty soli
Składniki na farsz
100 g fety
100 g mozarelli
5 – 6 pomidorów
140 ml gęstej śmietany 18 %
100 ml śmietanki słodkiej 18 %
3 całe jajka
1 żółtko
sól
pieprz
gałka muszkatałowa
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy (20 – 23 cm) obkładając również boki na wysokość 2 – 2,5 cm. Śmietany mieszamy ze sobą, dodajemy jajka i łączymy wszystko. Następnie dodajemy pokruszoną fetę i drobno pokrojona mozarellę. Doprawiamy do smaku gałka, pieprzem i dodajemy ok. pół łyżeczki soli. Pomidory kroimy w plastry ok. 1 cm i okładamy na cieście tak, żeby na siebie zachodziły. Zalewamy śmietaną z serami i jajkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 40 – 45 minut. Dobre na ciepło jako danie obiadowe, ale równie dobre na zimno. Ideale pasuje do tego ciasta roszponka z winegretem.

