Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ciasto pomidorowe z 3 serami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kasiaaaa24" data-source="post: 725391" data-attributes="member: 9647"><p>Składniki na spód:</p><p></p><p>75 g utartego parmezanu</p><p>1 białko</p><p>100 g masła</p><p>200 g mąki</p><p>2 spore szczypty soli</p><p></p><p>Składniki na farsz</p><p></p><p>100 g fety</p><p>100 g mozarelli </p><p>5 – 6 pomidorów</p><p>140 ml gęstej śmietany 18 %</p><p>100 ml śmietanki słodkiej 18 %</p><p>3 całe jajka </p><p>1 żółtko</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>gałka muszkatałowa</p><p></p><p>Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy (20 – 23 cm) obkładając również boki na wysokość 2 – 2,5 cm. Śmietany mieszamy ze sobą, dodajemy jajka i łączymy wszystko. Następnie dodajemy pokruszoną fetę i drobno pokrojona mozarellę. Doprawiamy do smaku gałka, pieprzem i dodajemy ok. pół łyżeczki soli. Pomidory kroimy w plastry ok. 1 cm i okładamy na cieście tak, żeby na siebie zachodziły. Zalewamy śmietaną z serami i jajkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 40 – 45 minut. Dobre na ciepło jako danie obiadowe, ale równie dobre na zimno. Ideale pasuje do tego ciasta roszponka z winegretem. </p><p></p><p>[ATTACH=full]28498[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]28499[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kasiaaaa24, post: 725391, member: 9647"] Składniki na spód: 75 g utartego parmezanu 1 białko 100 g masła 200 g mąki 2 spore szczypty soli Składniki na farsz 100 g fety 100 g mozarelli 5 – 6 pomidorów 140 ml gęstej śmietany 18 % 100 ml śmietanki słodkiej 18 % 3 całe jajka 1 żółtko sól pieprz gałka muszkatałowa Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy (20 – 23 cm) obkładając również boki na wysokość 2 – 2,5 cm. Śmietany mieszamy ze sobą, dodajemy jajka i łączymy wszystko. Następnie dodajemy pokruszoną fetę i drobno pokrojona mozarellę. Doprawiamy do smaku gałka, pieprzem i dodajemy ok. pół łyżeczki soli. Pomidory kroimy w plastry ok. 1 cm i okładamy na cieście tak, żeby na siebie zachodziły. Zalewamy śmietaną z serami i jajkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 40 – 45 minut. Dobre na ciepło jako danie obiadowe, ale równie dobre na zimno. Ideale pasuje do tego ciasta roszponka z winegretem. [ATTACH=full]28498[/ATTACH] [ATTACH=full]28499[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Ciasto pomidorowe z 3 serami
Top
Bottom