Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto "pijana wiśnia" 2
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 1125009" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]63460[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>- słoik (poj. 1 litr) wiśni w soku</p><p></p><p>Dzien przed zrobieniem ciasta, wiśnie odcedzić z soku i zalać brandy lub innym alkoholem</p><p></p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>6 jajek</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1 szklanka mąki</p><p>3 łyżki kakao</p><p>1 płaska łyżeczka amoniaku lub proszku do pieczenia</p><p></p><p>Biszkopt pieczemy dzień wcześniej przed zrobieniem całości ciasta.</p><p>Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i gęstą masę aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę , kakao i amoniak/proszek do pieczenia - wymieszać delikatnie. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową.</p><p>Upiec biszkopt </p><p>Z biszkoptu odciąć od góry blat ciasta o grubości ok. 2-3 cm. Łyżką wydrążyć ostrożnie środek biszkoptu (zachować) , zostawiając ok. 2-3 cm ścianek. </p><p></p><p>Przygotować krem:</p><p></p><p>1 puszka mleka skondensowanego słodzonego</p><p>250-300 g masła</p><p>wiśnie, odcedzone z alkoholu</p><p></p><p>Masło utrzeć z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Masę wymieszać ostrożnie z okruszkami wydrążonego biszkoptu i z wiśniami. Masą napełnić środek wydrążonego biszkoptu. Całość nakryć odciętym wcześniej blatem ciasta.</p><p>Całość posmarować pomadą z rozpuszczonej czekolady</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 1125009, member: 17357"] [ATTACH=full]63460[/ATTACH] Składniki: - słoik (poj. 1 litr) wiśni w soku Dzien przed zrobieniem ciasta, wiśnie odcedzić z soku i zalać brandy lub innym alkoholem Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka amoniaku lub proszku do pieczenia Biszkopt pieczemy dzień wcześniej przed zrobieniem całości ciasta. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i gęstą masę aż do rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę , kakao i amoniak/proszek do pieczenia - wymieszać delikatnie. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą żółtkową. Upiec biszkopt Z biszkoptu odciąć od góry blat ciasta o grubości ok. 2-3 cm. Łyżką wydrążyć ostrożnie środek biszkoptu (zachować) , zostawiając ok. 2-3 cm ścianek. Przygotować krem: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 250-300 g masła wiśnie, odcedzone z alkoholu Masło utrzeć z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Masę wymieszać ostrożnie z okruszkami wydrążonego biszkoptu i z wiśniami. Masą napełnić środek wydrążonego biszkoptu. Całość nakryć odciętym wcześniej blatem ciasta. Całość posmarować pomadą z rozpuszczonej czekolady [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto "pijana wiśnia" 2
Top
Bottom