Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto razowe z jablkami (lub morelami)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 107908" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>Ciasto razowe z jablkami (lub morelami) </strong></u></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong> </p><p></p><p><strong>125g</strong> masla </p><p><strong>75g</strong> miodu akacjowego </p><p><strong>250g</strong> maki orkiszowe lub pszennej pelnoziarnistej </p><p><strong>szczypta</strong> soli morskiej </p><p><strong>3 do 4 lyzek</strong> bialego wina </p><p></p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p></p><p><strong>1 kg </strong> jablek </p><p><strong>2 </strong> jajka </p><p><strong>125g</strong> smietanki </p><p>skorka otarta z <strong>1</strong> cytryny </p><p>srodek z <strong>1 laski </strong> wanilii </p><p><strong>2 lyzki</strong> miodu </p><p></p><p>Maslo z miodem ubic na puch. Make, sol i wino, dodajac na przemian, wymieszac z ubitym maslem. </p><p>Zagniesc gladkie ciasto. Odstawic na godzine do lodowki. </p><p>Piekarnik rozgrzac do 225°. Okragla forme o srednicy 28cm wysmarowac maslem, nastepnie wylozyc ciastem, tak zeby powstal na 3cm wysoki brzeg. </p><p>Jablka podzielic na cwiartki, wyciac gniazda nasienne i ulozyc na ciescie &#8222;dupkami&#8220; do gory. Ciasto wstawic do piekarnika na 30 min. </p><p>Jajka rozdzielic. Zoltka wraz ze smietanka, skorka cytrynowa i wanilia ubic. </p><p>Bialka rowniez ubic na sztywno, dodac miod i calosc wymieszac z masa zoltkowo-smietankowa. </p><p>Powstalym kremem wysmarowac wierzch ciasta i jeszcze raz je podpiec w temp. 180° ok. 10min. </p><p></p><p>Zamiast jablek mozna uzyc moreli, a w miejsce smietany Quark (ja bym proponowala tu serek homogenizowany). </p><p></p><p>Ciasto przeze mnie nie wyprobowane.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 107908, member: 15"] [U][B]Ciasto razowe z jablkami (lub morelami) [/B][/U] [B]Ciasto:[/B] [B]125g[/B] masla [B]75g[/B] miodu akacjowego [B]250g[/B] maki orkiszowe lub pszennej pelnoziarnistej [B]szczypta[/B] soli morskiej [B]3 do 4 lyzek[/B] bialego wina [B]Nadzienie:[/B] [B]1 kg [/B] jablek [B]2 [/B] jajka [B]125g[/B] smietanki skorka otarta z [B]1[/B] cytryny srodek z [B]1 laski [/B] wanilii [B]2 lyzki[/B] miodu Maslo z miodem ubic na puch. Make, sol i wino, dodajac na przemian, wymieszac z ubitym maslem. Zagniesc gladkie ciasto. Odstawic na godzine do lodowki. Piekarnik rozgrzac do 225°. Okragla forme o srednicy 28cm wysmarowac maslem, nastepnie wylozyc ciastem, tak zeby powstal na 3cm wysoki brzeg. Jablka podzielic na cwiartki, wyciac gniazda nasienne i ulozyc na ciescie „dupkami“ do gory. Ciasto wstawic do piekarnika na 30 min. Jajka rozdzielic. Zoltka wraz ze smietanka, skorka cytrynowa i wanilia ubic. Bialka rowniez ubic na sztywno, dodac miod i calosc wymieszac z masa zoltkowo-smietankowa. Powstalym kremem wysmarowac wierzch ciasta i jeszcze raz je podpiec w temp. 180° ok. 10min. Zamiast jablek mozna uzyc moreli, a w miejsce smietany Quark (ja bym proponowala tu serek homogenizowany). Ciasto przeze mnie nie wyprobowane. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto razowe z jablkami (lub morelami)
Top
Bottom