- Gru 22, 2007
- 728
- 0
- 0
Znalazłam właśnie przepis na to ciasto w "ciasta na stół" wyd. marzec-kwiecień 2008.
Myślę, że dobrze będzie dołożyć ten przepis akurat przed weekendem ryżowym.
Świadomie dokładam go tutaj a nie w wątku na przepisy niewypróbowane, ponieważ tam mógłby zostać "odkryty" już po weekendzie ryżowym a tak to może ktoś skusi się upiec.
Ciasto ryżowe
proporcje na blaszkę 25x22cm.
Ciasto:
20 dkg białego sera
100 ml mleka
2,5 szkl mąki pszennej
pół szkl cukru pudru
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Mąke przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Ser pokruszyć i dodawać do mąki. Następnie dodać mleko, żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Masa ryżowa:
500 ml mleka
200 ml śmietany
12,5 dkg ryżu
5 dkg cukru
jajko.
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jajko, ostudzony ryż i dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
2 białka
2 łyżki cukru
10 - 12 plastrów ananasa
tłuszcz do wysmarowania formy.
Ciasto rozwałkowac na wysmarowanej tłuszczem formie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 180 - 200 st. C.
Po tym czasie wylać na ciasto masę ryżową.
Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na masę ryżową, a na wierzchu ułożyć plastry ananasa.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut.
Dajcie znać jak ktoś spróbuje zrobić to ciasto. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Myślę, że dobrze będzie dołożyć ten przepis akurat przed weekendem ryżowym.
Świadomie dokładam go tutaj a nie w wątku na przepisy niewypróbowane, ponieważ tam mógłby zostać "odkryty" już po weekendzie ryżowym a tak to może ktoś skusi się upiec.
Ciasto ryżowe
proporcje na blaszkę 25x22cm.
Ciasto:
20 dkg białego sera
100 ml mleka
2,5 szkl mąki pszennej
pół szkl cukru pudru
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Mąke przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Ser pokruszyć i dodawać do mąki. Następnie dodać mleko, żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Masa ryżowa:
500 ml mleka
200 ml śmietany
12,5 dkg ryżu
5 dkg cukru
jajko.
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jajko, ostudzony ryż i dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
2 białka
2 łyżki cukru
10 - 12 plastrów ananasa
tłuszcz do wysmarowania formy.
Ciasto rozwałkowac na wysmarowanej tłuszczem formie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 180 - 200 st. C.
Po tym czasie wylać na ciasto masę ryżową.
Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na masę ryżową, a na wierzchu ułożyć plastry ananasa.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut.
Dajcie znać jak ktoś spróbuje zrobić to ciasto. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: