Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ryżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="edyta4" data-source="post: 671553" data-attributes="member: 6860"><p>Znalazłam właśnie przepis na to ciasto w &quot;ciasta na stół&quot; wyd. marzec-kwiecień 2008. </p><p>Myślę, że dobrze będzie dołożyć ten przepis akurat przed weekendem ryżowym.</p><p>Świadomie dokładam go tutaj a nie w wątku na przepisy niewypróbowane, ponieważ tam mógłby zostać &quot;odkryty&quot; już po weekendzie ryżowym a tak to może ktoś skusi się upiec.</p><p></p><p><strong>Ciasto ryżowe</strong></p><p>proporcje na blaszkę 25x22cm.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>20 dkg białego sera</p><p>100 ml mleka</p><p>2,5 szkl mąki pszennej</p><p>pół szkl cukru pudru</p><p>2 żółtka</p><p>opakowanie cukru waniliowego</p><p>łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>Mąke przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Ser pokruszyć i dodawać do mąki. Następnie dodać mleko, żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.</p><p></p><p><strong>Masa ryżowa:</strong></p><p>500 ml mleka</p><p>200 ml śmietany</p><p>12,5 dkg ryżu</p><p>5 dkg cukru</p><p>jajko.</p><p>Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.</p><p>Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jajko, ostudzony ryż i dokładnie wymieszać.</p><p></p><p><strong>Dodatkowo:</strong></p><p>2 białka</p><p>2 łyżki cukru</p><p>10 - 12 plastrów ananasa</p><p>tłuszcz do wysmarowania formy.</p><p></p><p>Ciasto rozwałkowac na wysmarowanej tłuszczem formie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 180 - 200 st. C. </p><p>Po tym czasie wylać na ciasto masę ryżową.</p><p>Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na masę ryżową, a na wierzchu ułożyć plastry ananasa.</p><p>Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut.</p><p></p><p>Dajcie znać jak ktoś spróbuje zrobić to ciasto. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="edyta4, post: 671553, member: 6860"] Znalazłam właśnie przepis na to ciasto w "ciasta na stół" wyd. marzec-kwiecień 2008. Myślę, że dobrze będzie dołożyć ten przepis akurat przed weekendem ryżowym. Świadomie dokładam go tutaj a nie w wątku na przepisy niewypróbowane, ponieważ tam mógłby zostać "odkryty" już po weekendzie ryżowym a tak to może ktoś skusi się upiec. [B]Ciasto ryżowe[/B] proporcje na blaszkę 25x22cm. [B]Ciasto:[/B] 20 dkg białego sera 100 ml mleka 2,5 szkl mąki pszennej pół szkl cukru pudru 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia Mąke przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Ser pokruszyć i dodawać do mąki. Następnie dodać mleko, żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. [B]Masa ryżowa:[/B] 500 ml mleka 200 ml śmietany 12,5 dkg ryżu 5 dkg cukru jajko. Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jajko, ostudzony ryż i dokładnie wymieszać. [B]Dodatkowo:[/B] 2 białka 2 łyżki cukru 10 - 12 plastrów ananasa tłuszcz do wysmarowania formy. Ciasto rozwałkowac na wysmarowanej tłuszczem formie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut w temperaturze 180 - 200 st. C. Po tym czasie wylać na ciasto masę ryżową. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodając cukier. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na masę ryżową, a na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 - 30 minut. Dajcie znać jak ktoś spróbuje zrobić to ciasto. Sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto ryżowe
Bottom