Bardzo bardzo dobre. W te święta u mnie w domu. Zdjęcia jak zrobię, na razie są plany co by powrócić do przepisu
Masa serowa:
80 dkg tłustego sera, 10 dkg masła, 6 jaj, półtorej szklanki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
25 dkg maku, 35 dkg cukru, 4 łyżki mąki, 4 jaja, 7 dkg masła, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 krople aromatu migdałowego,
polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do posypania.
Ser starannie przepuścić przez maszynkę. Żółtka + cukier utrzeć, ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło, ucierać na puszysta masę.Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po czym starannie osączyć na sicie i dwa razy przekręcić przez maszynkę do mięsa. mieszając, dodawać kolejno, żółtka utarte z cukrem, mąkę z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat migdałowy i ubita na sztywno pianę z białek. Delikatnie wszystko wymieszać. Formę prostokątną (40 x 25 cm) posmarować tłuszczem i przekładać na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. piec ok. 50 min. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Smacznego !
Źródło: Mami

Masa serowa:
80 dkg tłustego sera, 10 dkg masła, 6 jaj, półtorej szklanki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
25 dkg maku, 35 dkg cukru, 4 łyżki mąki, 4 jaja, 7 dkg masła, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 krople aromatu migdałowego,
polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do posypania.
Ser starannie przepuścić przez maszynkę. Żółtka + cukier utrzeć, ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło, ucierać na puszysta masę.Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, po czym starannie osączyć na sicie i dwa razy przekręcić przez maszynkę do mięsa. mieszając, dodawać kolejno, żółtka utarte z cukrem, mąkę z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat migdałowy i ubita na sztywno pianę z białek. Delikatnie wszystko wymieszać. Formę prostokątną (40 x 25 cm) posmarować tłuszczem i przekładać na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. piec ok. 50 min. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Smacznego !
Źródło: Mami
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: