- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis w oryginale:
ciasto:
1 1/4 szkl mąki pszennej
1 jajko
80 g masła
8 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Ciasto schłodzić w lodówce.
masa:
2 szkl mleka
1 szkl ryżu
1 szkl cukru
500 g białego, półtłustego sera
4 jaja
1 op budyniu śmietankowego
1 op cukru waniliowego
4 krople aromatu cytrynowego
szczypta soli
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać zmielony ser, budyń, ryż i ubite białka. Dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
mleko skondensowane w puszce (gotować 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa
4 łyżki dżemu morelowego
Na dnie natłuszczonej formy ułożyć część ciasta jasnego, posmarować dżemem. Na wierzchu rozsmarować połowę masy, wyłożyć ciasto ciemne, mleko z puszki, pozostałą masę i jasne ciasto.
Piec ok 60 min w 190 st.
Dowolnie udekorować.
----------------
Robiłam to z małymi zmianami. W przepisie nie podany jest wymiar blaszki. Z tego ciasta nie wystarczyło mi, żeby zrobić tak, jak w przepisie. Robiłam w ten sposób, że na dnie formy wyłożyłam jedną część ciasta białego i jeszcze pół. Posmarowałam dżemem. Na to pół masy, ułożyłam biszkopty, posypałam na grubo rodzynkami. Miałam tylko pół puszki kajmaku to wyłożyłam szprycą. Polałam jeszcze mlekiem skondensowanym z tubki. Dalej reszta masy, a na to "porwałam" ciemną część ciasta i resztę białego. Piekłam tylko na początku w 190 st, bo zaczęło się przypiekać za mocno. Zmniejszyłam temperaturę do ok 160 z termoobiegiem. Piekłam w sumie ok 60 min.
Ciasto smakuje rewelacyjnie
Smak jak sernik
ciasto:
1 1/4 szkl mąki pszennej
1 jajko
80 g masła
8 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Ciasto schłodzić w lodówce.
masa:
2 szkl mleka
1 szkl ryżu
1 szkl cukru
500 g białego, półtłustego sera
4 jaja
1 op budyniu śmietankowego
1 op cukru waniliowego
4 krople aromatu cytrynowego
szczypta soli
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać zmielony ser, budyń, ryż i ubite białka. Dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
mleko skondensowane w puszce (gotować 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa
4 łyżki dżemu morelowego
Na dnie natłuszczonej formy ułożyć część ciasta jasnego, posmarować dżemem. Na wierzchu rozsmarować połowę masy, wyłożyć ciasto ciemne, mleko z puszki, pozostałą masę i jasne ciasto.
Piec ok 60 min w 190 st.
Dowolnie udekorować.
----------------
Robiłam to z małymi zmianami. W przepisie nie podany jest wymiar blaszki. Z tego ciasta nie wystarczyło mi, żeby zrobić tak, jak w przepisie. Robiłam w ten sposób, że na dnie formy wyłożyłam jedną część ciasta białego i jeszcze pół. Posmarowałam dżemem. Na to pół masy, ułożyłam biszkopty, posypałam na grubo rodzynkami. Miałam tylko pół puszki kajmaku to wyłożyłam szprycą. Polałam jeszcze mlekiem skondensowanym z tubki. Dalej reszta masy, a na to "porwałam" ciemną część ciasta i resztę białego. Piekłam tylko na początku w 190 st, bo zaczęło się przypiekać za mocno. Zmniejszyłam temperaturę do ok 160 z termoobiegiem. Piekłam w sumie ok 60 min.
Ciasto smakuje rewelacyjnie

Ostatnią edycję dokonał moderator: