Ciasto serowo-ryżowe

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Przepis w oryginale:

ciasto:
1 1/4 szkl mąki pszennej
1 jajko
80 g masła
8 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Z mąki, masła, cukru i jajka zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Ciasto schłodzić w lodówce.

masa:
2 szkl mleka
1 szkl ryżu
1 szkl cukru
500 g białego, półtłustego sera
4 jaja
1 op budyniu śmietankowego
1 op cukru waniliowego
4 krople aromatu cytrynowego
szczypta soli

Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem. Dodać zmielony ser, budyń, ryż i ubite białka. Dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:
mleko skondensowane w puszce (gotować 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa
4 łyżki dżemu morelowego

Na dnie natłuszczonej formy ułożyć część ciasta jasnego, posmarować dżemem. Na wierzchu rozsmarować połowę masy, wyłożyć ciasto ciemne, mleko z puszki, pozostałą masę i jasne ciasto.
Piec ok 60 min w 190 st.
Dowolnie udekorować.

----------------

Robiłam to z małymi zmianami. W przepisie nie podany jest wymiar blaszki. Z tego ciasta nie wystarczyło mi, żeby zrobić tak, jak w przepisie. Robiłam w ten sposób, że na dnie formy wyłożyłam jedną część ciasta białego i jeszcze pół. Posmarowałam dżemem. Na to pół masy, ułożyłam biszkopty, posypałam na grubo rodzynkami. Miałam tylko pół puszki kajmaku to wyłożyłam szprycą. Polałam jeszcze mlekiem skondensowanym z tubki. Dalej reszta masy, a na to "porwałam" ciemną część ciasta i resztę białego. Piekłam tylko na początku w 190 st, bo zaczęło się przypiekać za mocno. Zmniejszyłam temperaturę do ok 160 z termoobiegiem. Piekłam w sumie ok 60 min.

Ciasto smakuje rewelacyjnie
daumen.gif
Smak jak sernik
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Nie mam fotki tegoż
icon_rolleyes.gif

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
Masa z ryżem chyba musi mieć fajny smak a można zamiast kawy dać kakao do ciasta bo kawy nie piję i nie lubię w ciastach jej smaku
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy