Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto serowo-żurawinowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 834313" data-attributes="member: 8029"><p>Przepis tutaj:</p><p><a href="http://aynmark.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html" target="_blank">http://aynmark.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html</a> Tłumaczenie moje.</p><p>To ciasto przechowuje się 3-5 dni, w lodówce. Można go zamrażać.</p><p> 2 szklanki mąki</p><p> 1/2 szklanki płatków owsianych</p><p> 3/4 szklanki brązowego cukru</p><p> 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p> szczypta soli</p><p> 170g zimnego masła, w kawałkach</p><p> 1/2 szklanki drobno pokrojonych migdałów</p><p> 3 łyżki kefiru</p><p> 1/4 łyżeczki esencji migdałowej</p><p> 1/2 szklanki wiórek kokosowych</p><p> Nadzienie:</p><p> 250g miękkiego twarogu/ rikotty </p><p> 3 łyżki cukru</p><p> skórka pomarańczowa</p><p> 1 jajko</p><p> 1 szklanka dżemu żurawinowego( lub innego gęstego)</p><p>Piekarnik nagrzać do 190st.C</p><p>Formę o wymiarach ok. 22x38 cm posmarować rozpuszczonym masłem.</p><p></p><p>W dużej misce zmieszać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki, cukier i sól. </p><p>Dodać masło i wyrobić na kruszonkę. </p><p>Dodać migdały, kefir i migdałową esencję. Dobrze wymieszać, a następnie palcami</p><p>rozetrzeć równomiernie ciasto. Odłożyć 1 szklankę ciasta i zmieszać z wiórkami</p><p>kokosowymi, a pozostałe ciasto wyłożyć do formy, przycisnąć do dna i piec 15 min.</p><p>do lekkiego zrumienienia.</p><p></p><p>W tym czasie: twaróg rozetrzeć na gładką masę, utrzeć z cukrem,jajkiem i skórką pomarańczową.</p><p>Na podpieczonym spodzie położyć nadzienie, wyrównać. Łyżką wyłożyć dżem.</p><p>Posypać kruszonką z wiórkami kokosowymi.</p><p>Piec ok.30 min. do zrumienienia.</p><p>Ostudzić i pokroić, w paski lub kwadraty.Przechowywać w lodówce lub zakrytym pojemniku.</p><p></p><p>To ciasto można robić też bez serowego nadzienia, a tylko z dżemem i suszonymi owocami:</p><p> 1 szklanka suszonej wiśni(żurawiny,moreli)</p><p> 1 szklanka wiśniowego dżemu( malinowy, morelowy)</p><p> 1 łyżka kirszu lub breandy</p><p>Lekko połączyć wszystkie składniki robotem.</p><p>Moje uwagi:</p><p> dałam trochę mniej cukru do ciasta,</p><p> mąkę krupczatkę, zamiast migdałów były migdały zmieszane z orzechami włoskimi,</p><p> użyłam 300g półtłustego twarogu( cukru nie dodawałam więcej do sera)</p><p>Piekłam dokładnie jak, w przepisie:15 min. podpiekanie i 30 min pieczenie.</p><p>Pyszne kruche ciasto. Będę go robić z różnymi kwaskowatymi dżemami. Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 834313, member: 8029"] Przepis tutaj: [URL="http://aynmark.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html"]http://aynmark.blogspot.com/2007/11/blog-post_28.html[/URL] Tłumaczenie moje. To ciasto przechowuje się 3-5 dni, w lodówce. Można go zamrażać. 2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170g zimnego masła, w kawałkach 1/2 szklanki drobno pokrojonych migdałów 3 łyżki kefiru 1/4 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki wiórek kokosowych Nadzienie: 250g miękkiego twarogu/ rikotty 3 łyżki cukru skórka pomarańczowa 1 jajko 1 szklanka dżemu żurawinowego( lub innego gęstego) Piekarnik nagrzać do 190st.C Formę o wymiarach ok. 22x38 cm posmarować rozpuszczonym masłem. W dużej misce zmieszać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki, cukier i sól. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę. Dodać migdały, kefir i migdałową esencję. Dobrze wymieszać, a następnie palcami rozetrzeć równomiernie ciasto. Odłożyć 1 szklankę ciasta i zmieszać z wiórkami kokosowymi, a pozostałe ciasto wyłożyć do formy, przycisnąć do dna i piec 15 min. do lekkiego zrumienienia. W tym czasie: twaróg rozetrzeć na gładką masę, utrzeć z cukrem,jajkiem i skórką pomarańczową. Na podpieczonym spodzie położyć nadzienie, wyrównać. Łyżką wyłożyć dżem. Posypać kruszonką z wiórkami kokosowymi. Piec ok.30 min. do zrumienienia. Ostudzić i pokroić, w paski lub kwadraty.Przechowywać w lodówce lub zakrytym pojemniku. To ciasto można robić też bez serowego nadzienia, a tylko z dżemem i suszonymi owocami: 1 szklanka suszonej wiśni(żurawiny,moreli) 1 szklanka wiśniowego dżemu( malinowy, morelowy) 1 łyżka kirszu lub breandy Lekko połączyć wszystkie składniki robotem. Moje uwagi: dałam trochę mniej cukru do ciasta, mąkę krupczatkę, zamiast migdałów były migdały zmieszane z orzechami włoskimi, użyłam 300g półtłustego twarogu( cukru nie dodawałam więcej do sera) Piekłam dokładnie jak, w przepisie:15 min. podpiekanie i 30 min pieczenie. Pyszne kruche ciasto. Będę go robić z różnymi kwaskowatymi dżemami. Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto serowo-żurawinowe
Bottom