Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto śliwkowe po tyrolsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Romy" data-source="post: 501581" data-attributes="member: 3841"><p>Z pozdrowieniami dla <strong><em>INES</em></strong> !!!</p><p></p><p>Według książki &#8222;WYPIEKI&#8221; M. Kaltenbach</p><p></p><p><strong><span style="font-size: 26px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 26px">Ciasto śliwkowe po tyrolsku</span></strong></p><p></p><p><strong>Czas przyrządzania:</strong> ok. 25 minut</p><p><strong>Czas pieczenia:</strong> ok. 50minut</p><p></p><p><strong>Składniki na formę sprężynową 24 cm:</strong></p><p></p><p> <u><strong></strong></u></p><p><u><strong>Ciasto:</strong></u></p><p>100 g miękkiego masła</p><p>2 jajka</p><p>100 g cukru</p><p>szczypta soli</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>250 g mąki pszennej</p><p></p><p><strong><u>Ponadto:</u></strong></p><p>1 kg śliwek</p><p>2 łyżki cukru</p><p>2 łyżeczki cukru waniliowego</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p></p><p></p><p><strong>Sposób przyrządzania:</strong></p><p><strong>1.</strong> Piekarnik podgrzać do temperatury 190°C. Miękkie masło, jajka i cukier rozmieszać, aż powstanie kremowa masa.</p><p><strong>2.</strong> Sól, proszek do pieczenia i mąkę wymieszać, a następnie przesiać do naczynia z masą jajeczną. Wszystkie składniki mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.</p><p><strong>3.</strong> Formę sprężynową wyłożyć pergaminem, wlać do niej połowę ciasta. Spód piec ok. 10 minut.</p><p><strong>4.</strong> Śliwki umyć, usunąć pestki, podzielić na ćwiartki, wymieszać z cukrem i łyżeczką cukru waniliowego.</p><p><strong>5.</strong> Upieczony spód wyjąć z piekarnika i ciasno ułożyć na nim śliwki. Zalać resztą ciasta, piec ponownie przez 40 minut.</p><p><strong>6.</strong> Ciasto odstawić w formie na ok. 4 minuty, następnie wyjąć.</p><p><strong>7.</strong> Przed podaniem ciasto posypać mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Podawać letnie lub zimne, lecz koniecznie świeże.</p><p>(12 kawałków)</p><p></p><p><em><strong>Rady</strong></em></p><p>Do ciasta serwować bitą śmietanę.</p><p></p><p><em><strong>Warianty</strong></em></p><p>Ciasto takie przygotować można również z morelami, mirabelkami lub renklodami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Romy, post: 501581, member: 3841"] Z pozdrowieniami dla [B][I]INES[/I][/B] !!! Według książki „WYPIEKI” M. Kaltenbach [B][SIZE=18] Ciasto śliwkowe po tyrolsku[/SIZE][/B] [B]Czas przyrządzania:[/B] ok. 25 minut [B]Czas pieczenia:[/B] ok. 50minut [B]Składniki na formę sprężynową 24 cm:[/B] [U][B] Ciasto:[/B][/U] 100 g miękkiego masła 2 jajka 100 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej [B][U]Ponadto:[/U][/B] 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru [B]Sposób przyrządzania:[/B] [B]1.[/B] Piekarnik podgrzać do temperatury 190°C. Miękkie masło, jajka i cukier rozmieszać, aż powstanie kremowa masa. [B]2.[/B] Sól, proszek do pieczenia i mąkę wymieszać, a następnie przesiać do naczynia z masą jajeczną. Wszystkie składniki mieszać, aż powstanie jednolite ciasto. [B]3.[/B] Formę sprężynową wyłożyć pergaminem, wlać do niej połowę ciasta. Spód piec ok. 10 minut. [B]4.[/B] Śliwki umyć, usunąć pestki, podzielić na ćwiartki, wymieszać z cukrem i łyżeczką cukru waniliowego. [B]5.[/B] Upieczony spód wyjąć z piekarnika i ciasno ułożyć na nim śliwki. Zalać resztą ciasta, piec ponownie przez 40 minut. [B]6.[/B] Ciasto odstawić w formie na ok. 4 minuty, następnie wyjąć. [B]7.[/B] Przed podaniem ciasto posypać mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Podawać letnie lub zimne, lecz koniecznie świeże. (12 kawałków) [I][B]Rady[/B][/I] Do ciasta serwować bitą śmietanę. [I][B]Warianty[/B][/I] Ciasto takie przygotować można również z morelami, mirabelkami lub renklodami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto śliwkowe po tyrolsku
Top
Bottom