Skladniki:
120g masla
90g cukru i szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilowego
3 jajka
280g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
125g mieszanki orzechow(wloskie,laskowe,nerkowce,migdaly)
90ml wina Porto( Saint Clair Ruby Portwein 19%)
75g rodzynek
maslo/margaryna,bulka tarta do wysmarowania i posypania sloikow
6 sloikow 0,2-0,25l z gumka
Sposob przygotowania:
Gumki namoczyc w zimnej wodzie.
Maslo,cukier,cukier waniliowy i sol utrzec.
Dokladac po jednym jajku i mieszac.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na przemian z winem wymieszac z masa.
Dodac grubo posiekane orzechy i rodzynki,wymieszac.
Sloiki dobrze wysmarowac i posypac bulka tarta,
wypelnic do 2/3 pojemnosci uwazajac aby brzeg sloika pozostal czysty.
Sloiki zagumkowac,zamknac klamra i wstawic do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 175°C 35-40 min.Zostawic do wystygniecia.
Ciasto w zamknietych sloikach mozna przechowywac wiele miesiecy,po otwarciu zjesc natychmiast.
Ja nie mialam takich malych sloikow tylko 4 po 0,5l do kazdego wlozylam po 3 lyzki ciasta.
Ciasto jest moze nierewelacyjne ale dobre i "wciagajace"sama zjadlam caly sloiczek
.Podobne troche do strucli,troche ciezkie ,no trudno okreslic.Kazdego dnia inaczej smakowalo,przynajmniej tak mi sie wydawalo.Lubie orzechy i rodzynki ,a ze przepis ciekawy w sposobie pieczenia to zaryzykowalam.
Zrodlo:Swiateczna broszurka Lidla
Zdjecie oryginalu:
Pokaż załącznik 5323
I moje:

120g masla
90g cukru i szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilowego
3 jajka
280g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
125g mieszanki orzechow(wloskie,laskowe,nerkowce,migdaly)
90ml wina Porto( Saint Clair Ruby Portwein 19%)
75g rodzynek
maslo/margaryna,bulka tarta do wysmarowania i posypania sloikow
6 sloikow 0,2-0,25l z gumka
Sposob przygotowania:
Gumki namoczyc w zimnej wodzie.
Maslo,cukier,cukier waniliowy i sol utrzec.
Dokladac po jednym jajku i mieszac.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na przemian z winem wymieszac z masa.
Dodac grubo posiekane orzechy i rodzynki,wymieszac.
Sloiki dobrze wysmarowac i posypac bulka tarta,
wypelnic do 2/3 pojemnosci uwazajac aby brzeg sloika pozostal czysty.
Sloiki zagumkowac,zamknac klamra i wstawic do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 175°C 35-40 min.Zostawic do wystygniecia.
Ciasto w zamknietych sloikach mozna przechowywac wiele miesiecy,po otwarciu zjesc natychmiast.
Ja nie mialam takich malych sloikow tylko 4 po 0,5l do kazdego wlozylam po 3 lyzki ciasta.
Ciasto jest moze nierewelacyjne ale dobre i "wciagajace"sama zjadlam caly sloiczek

Zrodlo:Swiateczna broszurka Lidla
Zdjecie oryginalu:
Pokaż załącznik 5323
I moje:




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: