- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Znalazłam przepis w książce, z której jeszcze nie robiłam ani jednego ciasta
Ksiązka nosi tytuł "Najlepsze ciasta z blachy"
400 g cukru
3 jajka
400 g mąki
175 g posiekanych migdałów
2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
5 g amoniaku do pieczenia
2 łyżaczki kawy instant
szczypta soli
Polewa:
400 g ciemnej polewy do ciasta
100 g jasnej polewy do ciasta
Cukier utrzeć z jajkami na pulchną masę. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową, otartą skórką cytrynową, przyprawą do piernika. Dodać amoniak, kawę instant i sól rozmieszane w niewielkiej ilości wody. Zagnieść dobrze ciasto.
Rozwałkować na grupość 1 cm na stolnicy posypanej mąką. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozłożyć ciasto.
Piec ok 20 min w temp 200 st (termoobieg 180 st)
Ciemną polewą roztopić w kąpieli wodnej, polać jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić, aby ostygło. Jasną polewę roztopić w kąpieli wodnej i wykonać na ciemnej delikatny wzór.
Przed podaniem pokroić ciasto na kawałki 4 x 8 cm..
Nie robiłam tego ciasta
Wyjdzie pewnie cieniutkie, a jak się pokroi na takie kawalki to pewnie niby batoniki będą...tak myślę

400 g cukru
3 jajka
400 g mąki
175 g posiekanych migdałów
2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
5 g amoniaku do pieczenia
2 łyżaczki kawy instant
szczypta soli
Polewa:
400 g ciemnej polewy do ciasta
100 g jasnej polewy do ciasta
Cukier utrzeć z jajkami na pulchną masę. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową, otartą skórką cytrynową, przyprawą do piernika. Dodać amoniak, kawę instant i sól rozmieszane w niewielkiej ilości wody. Zagnieść dobrze ciasto.
Rozwałkować na grupość 1 cm na stolnicy posypanej mąką. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozłożyć ciasto.
Piec ok 20 min w temp 200 st (termoobieg 180 st)
Ciemną polewą roztopić w kąpieli wodnej, polać jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić, aby ostygło. Jasną polewę roztopić w kąpieli wodnej i wykonać na ciemnej delikatny wzór.
Przed podaniem pokroić ciasto na kawałki 4 x 8 cm..
Nie robiłam tego ciasta

