Ciasto Świętego Mikołaja :)

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Znalazłam przepis w książce, z której jeszcze nie robiłam ani jednego ciasta
gruebel_2.gif
Ksiązka nosi tytuł "Najlepsze ciasta z blachy"

400 g cukru
3 jajka
400 g mąki
175 g posiekanych migdałów
2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
5 g amoniaku do pieczenia
2 łyżaczki kawy instant
szczypta soli

Polewa:
400 g ciemnej polewy do ciasta
100 g jasnej polewy do ciasta

Cukier utrzeć z jajkami na pulchną masę. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową, otartą skórką cytrynową, przyprawą do piernika. Dodać amoniak, kawę instant i sól rozmieszane w niewielkiej ilości wody. Zagnieść dobrze ciasto.
Rozwałkować na grupość 1 cm na stolnicy posypanej mąką. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać mąką, rozłożyć ciasto.
Piec ok 20 min w temp 200 st (termoobieg 180 st)

Ciemną polewą roztopić w kąpieli wodnej, polać jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić, aby ostygło. Jasną polewę roztopić w kąpieli wodnej i wykonać na ciemnej delikatny wzór.

Przed podaniem pokroić ciasto na kawałki 4 x 8 cm..

Nie robiłam tego ciasta
dump.gif
Wyjdzie pewnie cieniutkie, a jak się pokroi na takie kawalki to pewnie niby batoniki będą...tak myślę
gruebel_2.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Sini nie wiedziałam
icon_redface.gif
Zrobię to ciasto lada dzień to się wypowiem
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy