Ciasto szampańskie

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Przepis, pochodzi z ''Poradnika Domowego''z 1993 roku. Przepis sprawdzony i prosty, ciasto wychodzi pyszne, piekłam go wiele razy.

Ciasto szampańskie

4 jajka
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju (ja dodaję połowę szklanki)
szklanka cukru (w przepisie półtorej, ale to według mnie za dużo)
3/4 szklanki szampana lub białego wina
cukier waniliowy lub zapach
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szampan. Wymieszac z pianą z białek.Upiec w keksówce.
Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Czasami dodaję też rodzynki do ciasta.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Takie mi wyszlo, ale dopiero za drugim podejsciem, bo pierwsze niestety z zakalcem (moj syn uwielbial to zakalcowe :mrgreen: ):

szampanskies8gc.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
AgusiaH :shock: :shock: :shock: PIĘKNE!
icon_razz.gif
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Agusiu slicznie ci to ciasto wyszlo mniam :mniam:
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Agusiu, czuć tego szampana choć troszkę?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy