Przepis, pochodzi z ''Poradnika Domowego''z 1993 roku. Przepis sprawdzony i prosty, ciasto wychodzi pyszne, piekłam go wiele razy.
Ciasto szampańskie
4 jajka
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju (ja dodaję połowę szklanki)
szklanka cukru (w przepisie półtorej, ale to według mnie za dużo)
3/4 szklanki szampana lub białego wina
cukier waniliowy lub zapach
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szampan. Wymieszac z pianą z białek.Upiec w keksówce.
Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Czasami dodaję też rodzynki do ciasta.
Ciasto szampańskie
4 jajka
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju (ja dodaję połowę szklanki)
szklanka cukru (w przepisie półtorej, ale to według mnie za dużo)
3/4 szklanki szampana lub białego wina
cukier waniliowy lub zapach
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szampan. Wymieszac z pianą z białek.Upiec w keksówce.
Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Czasami dodaję też rodzynki do ciasta.